Met andere woorden, elke vierkante meter die we bedekken met waterpasserende kleiklinkers, vormt een welgekomen ontlasting voor onze rioleringen. Deze klinkers verlagen het risico op overstromingen én laten een natuurlijke aanvulling van het grondwater toe.
Waarom waterpasserende kleiklinkers?
- Regenwater infiltreert ter plaatse in de bodem
- Eenvoudigste infiltratievoorziening
- Waterpasserende kleiklinkers zijn duurzaam, kleurvast, comfortabel en makkelijk te onderhouden
- Klinkers & voegen minder snel groen dankzij wegsijpelend water
Hoe werken de waterpasserende kleiklinkers?
Langs de zijkanten van de waterpasserende klinkers hebben we ‘slimme afstandhouders’ voorzien voor voegen van 6 mm breed. De kleiklinker zelf laat geen water door, maar laat het passeren via de voegen.
Het voegaandeel van uw verhardingsproject met deze kleiklinkers is 10% van het totale oppervlak, wat vereist is om te tellen als een waterdoorlatende verharding.
Anticiperen op de wetgeving
Er bestaan nu al regionale en stedenbouwkundige voorschriften om regenwater op te vangen en te gebruiken of te laten infiltreren in de bodem. De Vlaamse regelgeving verplicht bijvoorbeeld de aanleg van een infiltratievoorziening voor percelen groter dan 250 m². Gemeenten kunnen via stedenbouwkundige voorschriften extra eisen opleggen.
Dergelijke regels en voorschriften zullen wellicht enkel nog frequenter voorkomen en strenger worden. Door te kiezen voor onze waterpasserende kleiklinkers, beantwoordt u gemakkelijk aan de huidige voorschriften en anticipeert u op de toekomst.