De Duurzame Wijk zet de standaard voor ecologisch en economisch wonen.
De Duurzame Wijk zet de standaard voor ecologisch en economisch wonen.
Met De Duurzame Wijk in Waregem lanceerden wij een opvallend pioniersproject. Ambitie? Een nieuwe standaard voor ecologisch en economisch wonen zetten naar de toekomst toe. De ecologische score van de materialen wordt zoveel mogelijk bevestigd door ecolabels, maar er werd ook gestreefd naar verantwoord nabuurschap en betaalbaarheid.
Een betaalbaar bouwproject dat uitblinkt in duurzaamheid en een nieuwe standaard voor duurzaam wonen zetten, zo luidde de ambitie bij de start. Onze woningen verbruiken almaar minder energie, maar duurzaam gaat ook over het gebouw zelf (levensloop, duur, …) en de inplanting in de omgeving (biodiversiteit, waterbeheer, …).
De wijk vormt een inbreidingsproject in het centrum van Waregem zodat er geen vrije ruimte moest wijken. Op amper 1900 m² zouden hier zeven zero-energiewoningen verrijzen die zelf hun energie opwekken voor verwarming en -koeling. Het project werd dan ook gedragen door alle partijen: bouwheer, architect en aannemer.
Er is gekozen voor een brede benadering of totaalaanpak. De eengezinswoningen werden in cluster gebouwd om het ruimtegebruik tot een minimum te beperken. De oriëntatie en hellende daken zijn ideaal om elektriciteit te produceren met zonne-energie. De hellende daken maken ook een optimale regenwaterrecuperatie mogelijk.
Het gebouw kreeg een keramische buitenschil die minstens 150 jaar meegaat. Voor de binnenmuren, gevels en het dak viel de keuze op materialen van wienerberger. Het bleek de juiste keuze voor een dergelijk ambitieus project.
Omdat de verwerking van keramische materialen bij alle aannemers is ingeburgerd, blijft het project ook betaalbaar. Maar ook de ligging vlakbij de stadskern bespaart de bewoners heel wat geld.
Sociaal is zeker de inplanting nabij scholen en winkels. De bewoners hebben individuele tuintjes maar kunnen ook terecht in het parkje in de buurt. De ideale plek om de cohesie tussen de buurtbewoners te bevorderen.
De Duurzame Wijk werd het summum van ecologisch en duurzaam wonen en een echt pioniersproject. De massieve keramische draagstructuur draagt bij aan de thermische inertie en vochthuishouding maar bevordert ook de akoestiek.
Als kers op de taart werd De Duurzame Wijk beloond met het BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat, dat op basis van zeer strenge parameters bepaalt hoe duurzaam een gebouw of een wijk is.
Meer informatie
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.