Ruwe bolster op groene wolk: grillige woning op heuvel in het glooiende Kluisbergen
Ruwe bolster op groene wolk: grillige woning op heuvel in het glooiende Kluisbergen
Deze karaktervolle trendy woning vindt het juiste evenwicht tussen bebouwing en natuur. De massieve buitenschil is een bolster die bescherming en privacy biedt. In die bolster maakte de architect gerichte openingen en groeven. Zo genieten de bewoners in de huiselijke pit het hele jaar door van het weidse uitzicht. Ook buiten zijn alle ingrediënten aanwezig om van het landschap te genieten. De woning telt verschillende terrassen en de tuinmuren doen ook dienst als windscherm.
Op een heuveltop in Kluisbergen ligt een woning, opgevat als een ruwe bolster die beschutting biedt tegen de weidse omgeving. “De bouwheer wilde hier een moderne witte strakke blok neerzetten”, zegt architect Piet Vermeulen van In & Out Architecture. “Zelf had ik iets meer sculpturaal en grilliger in gedachten.”
Het was de maquette die de bouwheer uiteindelijk over de streep trok. Hij was verrast door het voorstel, maar ging uiteindelijk mee in het opvallend concept. Vanuit de woning kan je op sommige plaatsen 15 km ver kijken. De ruwe bolster geeft bescherming, beschutting en huiselijke intimiteit in deze weidse open omgeving. De lage haagstructuren rond de tuin creëren een soort grillige groene wolk waar de bolster op rust.
Aan de straatzijde koos de architect voor de Koramic Aleonard Pontigny Vieilli Naturel-tegelpannen. Die creëren een soort van schubbeneffect. En door het dak en de muren in hetzelfde materiaal te bouwen, voelt de bolster massief aan. De genuanceerde pannen integreren het gebouw op een zachte, discrete manier in de omgeving. De ramen zijn opgevat als openingen en groeven in de bolster en maken het mogelijk om vanuit de woning te genieten van het brede uitzicht.
Aan tuinzijde is de woning lichter en strakker. Ze heeft daar ook een plat dak en is uitgevoerd in beige crepi. “Dat is de zachtere kant van de woning, gericht op de privé-tuin en niet zichtbaar vanop straat. Die beige kleur maakt het contrast met de warme Koramic tegelpannen niet te hard. Die zullen door de jaren heen ook meer verweren en een mooie patine krijgen”, zegt Vermeulen.
Ook de dienst stedenbouw moedigde het gebruik van keramische tegelpannen aan in dit concept. Niet alleen omdat ze de architectuur geschikt vond op deze plaats maar ook omdat het een artisanaal landelijk product is.
Wie goed kijkt, ziet dat de naden tussen dak en muren afgewerkt zijn met koperen profielen. Vermeulen: “Dat creëert nog meer eenheid tussen dak en muren. Je kan de tegelpannen mooi op maat snijden, maar dan krijg je een zaagtandeffect op de hoeken. Dat wilden we vermijden door deze strakke belijning.”
De hele woning is redelijk complex van opbouw door de niet-alledaagse vormgeving. Dit was voor de aannemer een hele uitdaging. Ook de dakwerker stond voor een zware klus. Het lijnenspel van de woning knikt in alle richtingen. “Tegen de wanden van de woning is een houtstructuur gemaakt met isolatie en een vochtscherm. Tegen het buitenste lattenwerk zijn de tegelpannen genageld.” Het dak is een structuur in staal en hout waarop voor de flauwe hellende daken een dubbele dichting is uitgevoerd met een waterdicht membraan. Daarop werden de tegelpannen geplaatst.
De ramen zijn uitgevoerd in donkerbruin aluminium en zowel binnen als buiten ligt een zandkleurige natuursteen. Hiermee is ook de sokkel bekleedt waarop de woning staat. “Die heeft dezelfde beige kleur als de crepi. Die kleurnuance geeft een sobere uitstraling en beklemtoont het goede contact tussen buiten en binnen.”
Links van de woning ligt er een oprit met een soort binnenplaats en twee tuinmuren. Conceptueel klemmen de met crepi afgewerkte muren de bolster visueel vast in de heuvel. Zij zorgen ook voor privacy en dienen als windscherm. “Er is vrij veel wind op de heuvelrug. Rondom het huis zijn drie terrassen aangelegd om maximaal van de zon te profiteren en één daarvan is half ingegraven in de heuvel als beschutting voor de wind”, eindigt Vermeulen.
Projectreportage uit BBM, Belgian Building Magazine
De bolster van het huis werd uitgevoerd met Koramic Aleonard Pontigny Vieilli Naturel tegelpannen. De genuanceerde pannen integreren het gebouw op een zachte, discrete manier in de omgeving. Daarnaast creëert deze materiaalkeuze een boeiende spanning tussen de zware, donkere vlakken en de lichte, speelse oppervlaktes.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.