Nieuwe dynamiek in een klassieke rijwoning in Mechelen
Nieuwe dynamiek in een klassieke rijwoning in Mechelen
Door de herindeling van de bestaande ruimtes en de toevoeging van nieuwe elementen gaf de architect deze uitgeleefde rijwoning een nieuwe, frisse uitstraling met veel ruimte en comfort.
We vonden het belangrijk om geen te bruuske overgang te maken van oud naar nieuw”, vertelt architect Hans Verbessem. De bouwheer kocht het ouderlijke huis na het overlijden van zijn moeder en liet het vervolgens verbou-wen. De buitenmuren van de woning bleven behouden, maar werden geïsoleerd en bekleed met een geschubde huid van tegelpannen in Leuvens verband (dubbele dekking met open voeg, nvdr.). De aanbouw achteraan werd vervangen door een nieuw volume in baksteen (Terca gevelsteen, niet meer in gamma). De uitbreiding vormt samen met de bestaande woning één nieuw geheel, al zorgt het verschil in gevelmateriaal wel voor een subtiel onderscheid.
In de woning werden de binnenmuren voledig of gedeeltelijk weggehaald om meer lichtinval en transparantie in de woning te brengen. Het zicht naar buiten was trouwens een belangrijke factor bij het ontwerp en de herindeling van de woning. De bouwheer wilde achteraan een groot schuifraam met panoramisch zicht. “Vanuit de zithoek reikt mijn zicht nu tot aan die hoge bomen in de verte, dat is hier ongeveer vier kilometer vandaan.”
In overleg met de bouwheer besliste de architect om de structuur van de ruimtes te behouden, maar wel te schuiven met de verschillende functies. Zo maakte de zithoek plaats voor de eetruimte en is de eetkamer, waar het gezin vroeger het meeste tijd doorbracht, nu een bureau met bibliotheekkast. “Ik wilde een prak-tische woning met weinig onderhoud. Alles loopt hier rechtdoor, de indeling en de afwerking zijn sober”, aldus de bouw-heer. En dat wil hij ook zo houden. Er hangt zelfs niets aan de muren, omdat hij de witte vlakken perfect vindt, zeker in combinatie met het hout en de donker-grijze gepolierde betonvloer.
RELATIE MET DE OMGEVING
Wat de ramen betreft, werden alle profielen vervangen. Sommige raamopeningen werden ook vergroot en in de zijgevel werd een nieuw raam geplaatst voor meer licht in de traphal. De nieuwe ramen werden iets meer naar voor in de gevel geplaatst om het ruimtelijk effect binnen nog te vergroten.
In de zijgevel van de nieuwe aanbouw kwam een ietwat bijzondere erker. Er werd een spiegel in geplaatst, zodat je vanuit de zithoek toch nog zicht hebt op de straat, terwijl je er eigenlijk met je rug naartoe zit.
SPEELS vs STRAK
De architect zocht zorgvuldig naar warme materialen en tinten als tegenhanger voor de strakke vormgeving. Kasten, schuiven en deuren zijn uitgevoerd in witte mela-mine. Een groot deel van het kookeiland, de deuromlijstingen en de uitgesproken deurknoppen kregen een afwerking in Pools dennen fineer multiplex. De deur-knoppen geven een speels accent aan het strakke interieur. Het beperkt gebruik van kleuren en materialen zorgt voor eenheid en rust. Om die reden vind je het patroon van de betegeling in de keuken ook terug op de vloer in de hal, en op de muren en de vloer in de bad kamer.
ONGEWONE DIMENSIE
De keuken, nu het middelpunt van de woning, is verbonden met alle ruimtes en biedt een schitterend uitzicht en een perfect overzicht. De diagonale lijnen zijn specifiek voor deze verbouwing en geven de woning een ongewone dimensie. Nieuwe doorzichten vormen ook binnen de woning nieuwe relaties. Zo ontwierp de architect een “kijkkoker” doorheen een bestaande raamopening, die een directe link legt tussen de hobbyruimte op de verdieping en de nieuwe leefruimte beneden.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.