Renovatie van grootouderlijke woning in Beveren
Renovatie van grootouderlijke woning in Beveren
Toen architect Bart Tindemans zijn groot ouderlijke woning aan een knus plein in Beveren wilde renoveren, vereisten de bouwvoorschriften dat de gevel en het dak de kleur en stijl zouden behouden van de omliggende huizen uit de jaren vijftig. Toch slaagde hij erin de woning een moderne look & feel
De woningen rond dit plein werden in de jaren vijftig gebouwd, oorspronkelijk als sociale woningen”, vertelt architect Bart Tindemans. “Vandaar dat ze alle haast identiek zijn.” Hij en zijn vriendin wilden hun woning echter een hedendaagse facelift geven. Trouw aan Tindemansʼ filosofie als energiezuinige architect, wilde hij de woning grondig isoleren, liefst aan de buitenzijde. Enige spelbreker was de gemeente Beveren, die het straatbeeld uit de jaren vijftig wilde bewaren. Dus stond het stel voor een moeilijke opdracht: ze hadden een gevelsteen en een dakbedekking nodig die zo dicht mogelijk aanleunden bij de originele gevels en daken.
“We kozen daarom voor een Eco-brick gevelsteen van Terca/wienerberger”, zegt Bart Tindemans. “Voor de dakpannen werd het een zwart geglazuurde Vlaamse pan 401 van Koramic/wienerberger. We kwamen al snel bij die merken terecht, omdat ze een enorm uitgebreid assortiment aanbieden. En hoe meer keuze, hoe meer kans je logischerwijze hebt om precies de juiste tint te vinden.”
De dakpannen vallen nauwelijks te onderscheiden van die van de buren, behalve dan dat ze er gloednieuw uitzien. “De keuze voor geglazuurde exemplaren was volledig bewust, omdat die glazuurlaag de mosgroei afremt.”
VERLIJMD
De Eco-brick benaderde het dichtst de originele baksteen. “Maar tegelijk vertonen de stenen subtiele kleurnuances, waardoor het resultaat niet saai oogt. Deze steen wordt eigenlijk niet zo vaak gebruikt in België. De vertegenwoordiger van wienerberger kwam er zelf mee aandragen nadat we hem een voorbeeld van de originele steen hadden getoond. Het was net perfect. Door de gevelstenen te verlijmen, oogt de gevel eenvoudiger en hedendaagser dan met klassiek voegwerk.”
Maar de Eco-brick bood nog een ander voordeel: “Het gaat om een vrij dunne gevelsteen”, zegt Tindemans. “Dat liet ons toe om, na afbraak van de oorspronkelijke façade, nog iets meer isolatie in de gevel te plaatsen. Die werd aan de buitenkant nageïsoleerd met 22 centimeter minerale wol. Ook het dak kreeg 22 centimeter isolatie. In de vloer zit 24 centimeter (2 x 12) isolatie onder de betonplaat. Zo werkt die als warm-tebuffer.” Dat alles leidt tot U-waarden lager dan 0,15 W/m²K.
In de woonruimtes werd dankzij de doorgedreven isolatie geen verwarming geplaatst, met uitzondering van de badkamer. “Maar de voorzieningen zijn er wel, voor mocht het tijdens de winter toch te koud worden”, zegt Bart Tindemans. “Het is een beetje een experiment”, lacht hij.
SCANDINAVISCH
In de woning had de architect minder werk. “De indeling zat al vrij goed”, vertelt hij. Het huis was ook al ruim. “We hebben op het gelijkvloers de achtergevel wel 1,20 meter naar achter verplaatst en hem uitgewerkt als een grote raampartij. De dienstruimtes zaten al centraal. De grootste ingreep bestaat eruit dat de leefruimtes geheroriënteerd werden: de keuken en eethoek werden verplaatst naar de straatkant, de zithoek werd over bijna de volledige breedte van de woning achteraan ingericht. Ook hebben we aan een kant van de woning een lange bergruimte met doorgang naar buiten gecreëerd, van de achtergevel tot aan de voorgevel. Zo kunnen we er handig met vuilniszakken en fietsen langs.”
Esthetisch kreeg het interieur wel een grondige make-over. Bart Tindemans en zijn vriendin houden van de Scandinavische stijl. “Strak en sober, maar toch warm”, zegt de architect. Dat uit zich in enkele goede vondsten, zoals een gordijnkast die naadloos is weggewerkt in een kastenwand.
Ook al gelden er minder strenge EPB-eisen voor renovatie, toch blijft isoleren ook hier de prioriteit voor wie wil besparen op zijn energiefactuur. Als je een bestaande muur wilt isoleren, bent u echter beperkt qua isolatie-dikte.
Met een breedte van slechts 6,5 centimeter kan de Eco-brick echter een duurzame oplossing bieden. Ongeacht of je een oude buitengevel wilt afbreken om te isoleren dan wel een volsteense muur wilt isoleren en afwerken met een nieuwe gevelsteen, met de Eco-brick kun je tot 3,5 centimeter meer isoleren voor eenzelfde muurdikte, wat zal resulteren in een aanzienlij-ke besparing op je energiefactuur.
Bij nieuwbouw win je met de Eco-brick 3,5 centimeter meer binnen-ruimte langs de gevels. Dat lijkt op het eerste gezicht weinig, maar alles samen komt dat voor de volledige omtrek van een huis neer op één tot twee vierkante meter bewoonbare oppervlakte extra.
Een laatste troef van de Eco-brick ten slotte is zijn beperkte gewicht. Die heeft een positieve invloed op het transport en bijgevolg ook op het ener-gieverbruik en de milieuvervuiling.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.