Verbouwing van een Rijkswachtkazerne te Denderleeuw
Verbouwing van een Rijkswachtkazerne te Denderleeuw
Een verouderde rijkswachtkazerne in Denderleeuw is omgebouwd tot gloednieuw kantoorgebouw voor een sociale huisvestingsmaatschappij. Het gebouw werd gestript, de kroonlijst en nok werden verhoogd en het geheel kreeg een monolithische mantel waarbij gevel en dak naadloos in elkaar overlopen. De rode dakpanvlakken worden schijnbaar willekeurig doorprikt met ALU-glasvolumes die de visuele relatie met de omgeving versterken. Vooral de typologie met hellend dak en de vuurrode uitstraling van het pand springen in het oog. De keuze om de Koramic Stormpan 44 Natuurrood te gebruiken voor dak en gevel bevorderde de herkenbaarheid van het nieuwe kantoorgebouw.
Toen de sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco Werkerswelzijn vzw uit Aalst op zoek was naar een nieuw pand viel hun oog op de oude Rijkswachtkazerne te Denderleeuw. De bestaande locatie van de maatschappij was immers te klein en verouderd. “Men vroeg ons om te onderzoeken of dit iets kon worden voor de maatschappij”, legt Pascal François uit. Dewaco volgde het advies van François, kocht het pand aan en gaf François de opdracht om het eigenlijke ontwerp voor de site te maken. “Het bestaande karkas van het gebouw voldeed perfect aan de nodige functies van de sociale huisvestingsmaatschappij. Het programma paste wonderwel in de volumetrie van de site. Alleen op de bovenverdieping was een ingreep nodig om wat meer ruimtelijkheid te scheppen.”
Het dak van het pand werd volledig vernieuwd en kreeg een andere hellingsgraad. Pascal François: “Zo stemt het uitzicht overeen met het beeld van een huis met hellend dak in een typische kindertekening. Sommige mensen lijken van mening dat hedendaagse architectuur altijd een plat dak inhoudt. Terwijl een hellend dak net enorm veel mogelijkheden biedt.”
Ook werden de gevels met ongeveer een meter verhoogd. “Dat hebben we voornamelijk gedaan om de ruimte binnenin op de verdieping te vergroten”, zegt François. In het nieuwe gebouw zijn de functies op een horizontale manier gescheiden: de personen die in contact staan met het cliënteel – de huurders – zijn gevestigd op de benedenverdieping. Bovenaan bevinden zich de kantoren van de directie en de technische diensten.
Pascal François zette sterk in op een functioneel programma voor het gebouw, met veel aandacht voor natuurlijk licht. “Daarom hebben we gekozen voor expressieve ramen en een aantal daklichten.” Ook aan de materialen besteedde de architect veel aandacht. “We zijn op zoek gegaan naar een materiaal die we monochroom en naadloos van het dak over de gevel konden plaatsen. Een gevelmateriaal als een baksteen kan je moeilijk gebruiken om op een dak te leggen, maar omgekeerd is dakmateriaal wel geschikt om ook voor de gevel te gebruiken.”
De keuze viel uiteindelijk op Stormpan 44 Natuurrood van Koramic. Pascal François: “Deze pan was het meest geschikt om de typologie van een huis met hellend dak te realiseren, een beeld dat we nastreefden in de meest zuivere vorm. Er zijn uiteindelijk niet zo heel veel materialen die zowel op dak als gevel gebruikt kunnen worden. Bovendien is de rode dakpan een bijzonder herkenbaar materiaal voor de klanten: dit is het type materiaal dat ze zelf ook op hun eigen huis kunnen liggen hebben. Dit was het juiste materiaal op de juiste plaats.”
De architect voorzag een eenvoudige constructie, waarbij het regenwater van het dak over de gevel loopt en beneden op maaiveldniveau wordt opgevangen. “Zo vermijden we dat het uitzicht van de gevel verstoord wordt door hanggoten en een verticale regenafvoer. Dit leek ons als beeld veel sterker.” Ook de ramen springen in het oog: het glas is aan de buitenzijde op uitstekende kaders bevestigd. “De ramen hoeven dus niet geïntegreerd te worden in een profiel, met een effen oppervlak als gevolg. Het is te vergelijken met het uitzicht van het scherm van een smartphone of tablet dezer dagen. Deze keuze was belangrijk voor de expressie van het gebouw. De enige twee materialen die in het oog springen, zijn het glas van de ramen en de pannen die gebruikt zijn voor de dak- en gevelbekleding”, aldus François.
Binnenin streefde de architect dezelfde geest van buiten na, sober en eenvoudig. Daarom is er gekozen voor maatmeubilair in multiplex dat er heel herkenbaar en tegelijkertijd verfijnd uitziet. De vloer uit kunststof heeft de uitstraling van tapijt, maar tegelijkertijd de voordelen van linoleum. “Een grote troef was de wil van de totaalaannemer om er een echt paradepaardje van te maken en voor het meubilair de firma Roelandt Interieur-bouw nv uit Zottegem had ingeschakeld.”
Pascal François blikt tevreden terug op deze geslaagde reconversie: “We hebben een mooie, aangename en herkenbare kantooromgeving gerealiseerd, met een hoge graad van afwerking. Dewaco Werkerswelzijn vzw geeft met dit gebouw denk ik heel wat andere organisaties het nakijken op gebied van werkomgeving”, besluit de architect.
Projectreportage uit BBM, Belgian Building Magazine
Inspiratie over het project
Architect | Pascal François Architects |
Locatie | Denderleeuw |
Producten | Koramic Stormpan 44 Natuurrood |
Door dezelfde rode kleipan te kiezen voor zowel dak als gevel, keert men terug naar de typologie van een huis met hellend dak in zijn meest zuivere basisvorm. Meteen wordt ook de link gelegd met de nieuwe functie van het gebouw, namelijk kantoorruimte voor de sociale huisvestingsmaatschappij Dewaco Werkerswelzijn cv.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.