Woning uit één stuk in Kortemark
Woning uit één stuk in Kortemark
Het vertrekpunt van dit project vormde een archetypische woning: een huis met een dak erop. Toch moest die meer bieden dan alleen een dak boven het hoofd. Ruimte creëren om dingen te beleven en te ervaren, dat was de doelstelling. Tegenover de open gelijkvloerse verdieping, bakent het dak met zijn hoogteverschillen en materiaalvariaties de ruimtes af. Door het knikken van het dak krijgen de ruimtes een eigen karakter, maar blijven ze toch onderling gelinkt.
Om het dak extra te benadrukken, zochten de architecten naar een materiaal om zowel gevel als dak mee af te werken. Geen materiaal dat zo’n sterke link heeft met een dak als … een dakpan. Vandaar ook de keuze om terug te grijpen naar het bekende materiaal en het een hedendaagse toepassing te geven. De gebruikte tegelpannen – een mix van Koramic Patrimoine Vert de Lichen, Rouge de Mars en Noir de Vigne – contrasteren met hun aardse
kleuren mooi met het zwarte schrijnwerk en de strakke details.
Alexander verbouwde in samenwerking met architect en jeugdvriend Pieter Uyttenhove van Acht en Half Architectuur de uitgeleefde woning van zijn oma zaliger in Kortemark tot een knusse gezinswoning. Beeldbepalend zijn de oplopende waterval van zadeldaken en de afwerking van de dakhellingen en gevels met Aleonard Patrimoine tegelpannen in een mix van tinten. Zowel in ontwerp als uitvoering had Alexander een stevige hand. Geen wonder, want hij stamt uit een familie van dakwerkers en volgde zelf een opleiding als architect.
Zoektocht naar de ideale woning
“De woning dateert niet alleen van 1949, maar was ook begiftigd met het comfort uit die periode”, vertelt Alexander. “Mijn oom woonde er, maar besloot op zeker ogenblik te verhuizen naar een assistentieflat. Door de lange wachtlijst verliep er bijna een jaar tussen die beslissing en de eigenlijke verhuizing. Dat bood Pieter en mij de kans om flink te sleutelen aan het ontwerp om zo tot de ideale woning te komen. Wat mijn vrouw en mijzelf betreft, is dat geslaagd. Thuiskomen na de dagtaak is elke avond opnieuw een feest.”
De woning van circa 12 bij 7m50 werd compleet gestript en op het gelijkvloers uitgebreid met een extra volume. De spouwmuur vooraan werd ontdaan van de buitenbekleding en langs de buitenzijde nageïsoleerd. De isolatie kreeg een plek tussen een houten regelstructuur waarop de tegelpannen werden bevestigd.
Familieambacht in beeld
“Door de keuze voor een complete gevel in tegelpannen zet ik de traditie van drie generaties familieambacht in de verf. Mijn vader, mijn oom en mijn neven zijn allemaal dakdekkers, en zelf heb ik gedurende tien jaar de vakanties op daken doorgebracht als jobstudent. Anderzijds speelde de esthetiek een belangrijke rol. Het gebruik van eenzelfde materiaal voor de gebouwschil gaf een mooi, monolithisch volume als uitkomst, dat we alleen in de voorgevel hebben doorbroken met een bekleding in padoek op het gelijkvloers. Ten derde konden we dankzij deze oplossing alle koudebruggen wegwerken.”
Cascade van hellende daken
Waarom ging de voorkeur uit naar de Tegelpan Aleonard Patrimoine? “Mijn vrouw en ik zweren bij een hedendaagse maar warme en dus zeker niet extreme architectuur. Het mooie van de Patrimoine is dat je er mooie, strakke lijnen mee kan maken én dat ze de woning een gezellige uitstraling geeft dankzij haar structuur van een verouderde pan. Die warmte wordt nog eens geïntensifieerd door de kleurenmix van Vert de lichen, Rouge de mars en Noir de vigne.” Niets is aan het toeval overgelaten.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.