Van kleidakpan tot snelbouwsteen
Heel vaak wordt keramiek bij afbraak verwerkt in een downcycleproces tot mengpuin voor gebruik in onderfundering voor wegen. Om van die downcycling weg te evolueren, werkten we met Tracimat samen in het project, Data-driven sloop- en recyclage. Doel van het project is de materiaalketen zoveel mogelijk te sluiten via hergebruik en hoogwaardige recyclage. Om hiertoe te komen werd enerzijds geïnvesteerd in sensibilisering van sloopdeskundigen en sloopaannemers om hen de juiste acceptatiecriteria en aandachtspunten bij te brengen die fabrikanten hanteren om materiaal hoogwaardig te recycleren.
De Tracimat databank is geoptimaliseerd om materiaalstromen beter in kaart te brengen en de sloopsector aan te sporen selectiever te slopen. Keramische materialen worden nu bijvoorbeeld niet meer als één groep benoemd, maar uitgesplitst in kleidakpannen en bakstenen. Dat helpt beter in te schatten of een sloopfractie geschikt is om selectief te slopen en in te zetten als secundaire grondstof in het productieproces. Met deze bijsturingen zijn de partners binnen het project een stap dichter bij het afstemmen van vraag en aanbod binnen urban mining.
Aan de hand van een aantal praktijkprojecten wordt er gezocht naar proof of concept. We verzamelden zo, in samenwerking met sloopaannemers, van een aantal pilootprojecten de kleidakpannen en voerde die af naar de dichtstbijzijnde productiesite. Daar werden ze gebroken en gezuiverd om als nieuwe grondstof te dienen voor de productie van keramische snelbouwstenen. Ondertussen worden ook nieuwe pilootprojecten opgezet om ook gevelmetselwerk van sloopwerven te gaan recycleren.