Een duurzame woning is comfortabel, gaat lang mee en vergt weinig onderhoud
De keuze van de bouwmethode en de materialen is erg belangrijk. In De Duurzame Wijk is gekozen voor een traditionele massieve constructie, goed gekend bij de Belgische aannemers, wat de prijs ten goede komt. Samen met het comfort, de lange levensduur en de lage onderhoudskost blijkt voor De Duurzame Wijk de traditionele massieve constructie de beste oplossing op het gebied van de kostprijs.
Hoe langer de materialen meegaan, en hoe minder onderhoud en herstellingen ze al die tijd vergen, hoe interessanter de kostprijs van de woningen op termijn zal zijn. In De Duurzame Wijk is gekozen voor keramische materialen van wienerberger met een lange levensduur en een minimum aan onderhoud.
Een slim ontwerp maakt dure technieken en ingrepen overbodig en zorgt voor een lagere energiefactuur
Slimme keuzes in de ontwerpfase maken achteraf een wereld van verschil.
Van bij het ontwerpproces werd de nodige aandacht besteed aan de aaneenschakeling van de woningen. De hellende daken dragen bij tot een optimale graad van compactheid en realiseren een maximaal binnenvolume tegen een minimale bouwkost.
Een woning moet voldoende daglicht krijgen. Daardoor is er minder behoefte aan verlichting en besparen de bewoners op hun elektriciteitsverbruik.
Het oordeelkundig gebruik van een goed geïsoleerde massieve constructie voorkomt grote temperatuurschommelingen. De doordachte inplanting van de woningen zorgt voor een maximum aan zonnewinsten in de winter. De architecturaal uitgewerkte luifels zorgen er bovendien voor dat de zon op zomerse dagen niet kan binnen schijnen, waardoor oververhitting wordt voorkomen. Op die manier wordt een duur koelingssysteem overbodig.
In De Duurzame Wijk wordt resoluut gekozen voor robuuste oplossingen die weinig onderhoud vergen. Het concept “Laag Energie+” kiest voor een doorgedreven geïsoleerde buitenschil gecombineerd met een betaalbare en performante luchtdichtheid. Voor het opwekken van hernieuwbare energie zijn verschillende scenario’s onderzocht. Hiervoor verwijzen we naar de zevende pijler (energiezuinig bouwen). Een kostenoptimale keuze van de technische installaties en de manier van opwekken van hernieuwbare energie beperken zowel de investeringskost, de onderhoudskost en de jaarlijkse energiefactuur.