Verantwoord omgaan met water houdt in dat een duurzaam project geen verdere belasting van het rioleringsnet teweeg brengt of met andere woorden hemelwaterneutraal is en dat het drinkwaterverbruik zoveel als mogelijk wordt beperkt.
Verantwoord omgaan met water houdt in dat een duurzaam project geen verdere belasting van het rioleringsnet teweeg brengt of met andere woorden hemelwaterneutraal is en dat het drinkwaterverbruik zoveel als mogelijk wordt beperkt.
Het algemene uitgangsprincipe van de hemelwaterverordening die van kracht is sinds 01/01/2014, stelt dat het hemelwater in eerste instantie zoveel mogelijk gebruikt wordt. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater worden geïnfiltreerd of gebufferd, zodat in laatste instantie slechts een beperkt debiet vertraagd wordt afgevoerd.
In een ideaal scenario vloeit regenwater slechts heel uitzonderlijk naar de riolen. Dit kunt u realiseren door elke woning te voorzien van een regenwaterput waarop bijvoorbeeld de toiletten, een dienstkraan voor de schoonmaak en de wasmachine aangesloten zijn.
Alle verharde oppervlakken kunt u in slipvaste kleiklinkers uitvoeren, met waterdoorlaatbare voegen, zogenaamde waterpasserende kleiklinkers.
Een eerste maatregel om het drinkwaterverbruik te beperken is het toepassen van sanitaire toestellen en kranen met beperkte debieten. De tabel vermeldt de verschillende waterbesparende toestellen toegepast in ons proefproject De Duurzame Wijk met vermelding van de debieten, in vergelijking met wat standaard gebruikt wordt.
Standaard debiet
7,5 [l/min]
20 [l/min]
12 à 45l / wasbeurt
11l / dag / persoon
Debiet De Duurzame Wijk
4,5 [l/min]
9 [l/min]
7l / wasbeurt
11l / dag / persoon
Opmerkingen
Dual flush (3l/min - 4,5l/min)
Label A+++: inbegrepen in de werken
Label A of beter, te voorzien door de bewoner
Alle kranen bij sanitaire toestellen verbruiken niet meer dan 6 l/min en worden uitgerust met een mousserende kop, die bij een beperkt debiet toch een groot comfortgevoel geeft.
Door het toepassen van waterbesparende toestellen, zal een gezin met 4 personen in De Duurzame Wijk 38% minder drinkwater verbruiken, hetgeen een jaarlijkse geraamde besparing van 209 euro oplevert
Het drinkwaterverbruik wordt supplementair beperkt door het regenwater te gebruiken voor het spoelen van de beide toiletten, de wasmachine en de schoonmaak.
Voor een gezin met 4 personen en rekening houdende met een leegstand van 10% van de regenwaterput, leidt dit bij De Duurzame Wijk tot een totale besparing van 73% op het drinkwaterverbruik. Dit komt overeen met een jaarlijkse geraamde besparing van 400 euro op de drinkwaterfactuur.
De theorie rond bewust omgaan met regenwater klinkt alvast veelbelovend. Maar hoe vertaalt zich dat in cijfers? Welke impact heeft dat op uw bankrekening? Dat kunt u snel en eenvoudig berekenen met onze regenwatercalculator.
U hebt recent gebouwd of gerenoveerd. Of u bent nog volop bezig? Sowieso zijn wij altijd geïnteresseerd in de projecten van onze klanten.
Niet enkel zijn we benieuwd naar wat u doet met onze producten, maar we leren ook altijd bij dankzij uw bouwprojecten. Zo kunnen we werken aan een nog betere dienstverlening en bouwproducten.