Door de palletten waar alle dakpannen en hulpstukken op verpakt worden, te hergebruiken, redden we jaarlijks duizenden bomen. Nog een stap van Wienerberger richting duurzame productie van bouwmaterialen.
Door de palletten waar alle dakpannen en hulpstukken op verpakt worden, te hergebruiken, redden we jaarlijks duizenden bomen. Nog een stap van Wienerberger richting duurzame productie van bouwmaterialen.
In 2013 schakelde de productie van Koramic dakpannen in Aalbeke en Moeskroen als eerste over op eigen Koramic retourpalletten. Sinds 2018 worden nu ook alle hulpstukken op dezelfde retourpalletten verpakt, met andere woorden het volledige Belgische productiegamma.
In 2017 was ook Frankrijk overgeschakeld op retourpallets voor hun Franse gamma dakpannen en hulpstukken.
Het aantal pallets die we recupereren van de Belgische markt is jaarlijks toegenomen, en ondertussen quasi verdubbeld: van 60.000 per jaar bij aanvang tot nu ongeveer 120.000 per jaar. Deze retourpallets worden hersteld en hergebruikt en het aantal aan te kopen nieuwe palletten is dan ook heel sterk gedaald.
Duizenden bomen gaan nu jaarlijks niet meer verloren als brandhout. En evenveel hoeven ook niet meer omgekapt en verzaagd te worden, om er steeds weer nieuwe pallets van te maken.
De retourpallet is een goede zaak voor de natuur. In de bouw in het algemeen - en in het bijzonder in het dak - wordt veel hout gebruikt. Wij vinden het belangrijk om onze impact op deze natuurlijke hulpbron te beperken. Door pallets te recycleren, te herstellen en te hergebruiken verminderen we het houtverbruik en dus het aantal omgekapte bomen. We zetten dus in op “circulaire economie”: niets gaat verloren, alles wordt hergebruikt of omgezet.
Het systeem met retourpalletten vraagt wel een aanpassing, extra beheer en organisatie, zowel in onze eigen productie en logistiek, alsook bij de bouwhandel en de dakdekker.
De volledige ketting past zich aan en er zijn ook voordelen te realiseren, zoals minder hout-‘afval’ afvoeren van de werf, dat als brandhout zou gebruikt worden. Brandhout is trouwens één van de belangrijkste veroorzakers van fijn stof, vluchtige organische stoffen en koolwaterstoffen in onze atmosfeer, en veel meer dan de uitstoot van uitlaat van voertuigen.
De retourpallet biedt nog andere praktische voordelen t.o.v. een ‘wegwerp’-pallet:
QUOTES PARTNER PGS
“Wereldwijd is er sterke aandacht voor het minimaliseren van afval en de vraag naar de verduurzaming van de logistieke ketens. Klanten zoals Wienerberger stellen ons als pallettenleverancier op dat vlak terecht hoge eisen. Verantwoord omgaan met onze basisgrondstof het hout vormt dan ook de ruggengraat van onze bedrijfsstrategie, producten en diensten. We zijn dan ook wat blij omwille van de trouwe samenwerking met bedrijven zoals Wienerberger, voor wie duurzaamheid een tastbare ambitie is. Door onder meer te kiezen voor PGS reverse +, ons meest groene product, en voor onze diensten, trekken we samen volop de groene kaart, op vlak van duurzaam bosbeheer, afvalbeheersing en energiegebruik.”
“Ook op vlak van diversiteit en inclusie bundelen Wienerberger en de PGS group al jaren hun krachten. De PGS group heeft als belangrijke toeleverancier het maatwerkbedrijf OptimaT in Lichtervelde, waar 520 mensen werken, van wie 430 met een arbeidsbeperking. De PGS group stelt op de afdeling houtbewerking dagelijks 60 tot 80 mensen te werk, waarvan een aantal mensen toegewijd werken aan het herstel van palletten voor Wienerberger. “
Luc Grauwet, CEO PGS group
“Onze mensen werken graag voor een prominent bedrijf als Wienerberger. We mogen dan al maatwerk leveren, maar als toeleverancier streven we naar kwaliteit. Onze medewerkers zijn fier op het product en hun klanten.”
Jurgen Kyndt, productieverantwoordelijke OptimaT, PGS group