Buffer tussen industrie en natuur
Een tijd geleden heeft Wienerberger Beerse op haar bedrijventerrein een landduin en ecologische gracht aangelegd. De groene infrastructuur die zo ontstond, is cruciaal als natuurverbinding voor planten en dieren. Vandaag fungeert de duin dan ook als buffer tussen industrie en natuur, en handhaaft ze mee het ecosysteem.
Meer specifiek grenst het terrein van Wienerberger aan de Absheide. Dat natuurgebied is samen met het nabije Het Blak deel van het Natura 2000-netwerk; een Europees netwerk van beschermde natuurterreinen die met elkaar in verbinding staan. Het omvat alle gebieden die aangewezen zijn op grond van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn.
In totaal zorgde Wienerberger voor maar liefst 1,1 hectare extra natuur in functie van maximale biodiversiteit! Want ook dat is duurzaamheid.
Zo gingen we te werk
Hoe we dit project precies verwezenlijkten? Eerst verwijderden we de Japanse duizendknoop, een invasieve exoot, van het terrein. Daarna bouwden we de duin op. Nadien bedekten we de duin over de volledige oppervlakte met een zandlaag, en entten we ze met heidemaaisel. Zo konden we een heidebiotoop met open, droge vegetaties tot leven brengen.
Nu vinden heidesoorten, zoals de levendbarende hagedis, de tengere pantserjuffer en de heidesabelsprinkhaan er hun plek. De ecologische gracht aan de voet van de duin buffert het hemelwater én maakt het overtollige water beschikbaar voor hergebruik. Bovendien verzekert de gracht de aanwezigheid van natte biotopen, onder meer geschikt voor poelkikkers en vinpootsalamanders.
Kortom: deze extra natuuroppervlakte creëert leefgebieden voor soorten die voor het gebied van belang zijn. En vandaag wordt het terrein nog steeds beheerd met oog op verdere ontwikkeling van de natuur!