Concertgebouw Brugge laat in samenwerking met Group Monument en Wienerberger zijn afgenomen keramische gevelplaten recycleren tot keramische snelbouwstenen.

Concertgebouw Brugge laat in samenwerking met Group Monument en Wienerberger zijn afgenomen keramische gevelplaten recycleren tot keramische snelbouwstenen.
In oktober 2023 werd gestart met het verwijderen van de gevelplaten van de westgevel van het Concertgebouw, in afwachting van een nieuwe gevel- en dakbedekking voor het Concertgebouw. De afgehaalde platen gaan rechtstreeks naar onze productiesite in Zonnebeke. Daar worden ze vermalen door een mobiele breker, waarna ze als secundaire grondstof voor de productie van keramische snelbouwstenen worden ingezet. De recyclage van de gevelplaten van het Concertgebouw maakt deel uit van het traject om sloopmaterialen te herbestemmen in het productieproces en ze te herwerken tot kwalitatieve grondstoffen.
We gebruiken voor snelbouwstenen tot 50% gerecycleerde grondstoffen, een duurzame oplossing die niet alleen industrie- en bouwafval helpt wegwerken, maar ook een mogelijke oplossing is voor de schaarste aan grondstoffen. Een mooi voorbeeld van circulariteit. Alle gevelplaten van de westgevel samen hebben een volume van 140 ton, goed voor de productie van 35.000 snelbouwstenen. De eerste snelbouwstenen op basis van gerecycleerde Concertgebouwplaten zullen begin volgend jaar klaar zijn voor gebruik in de bouwsector.
Dit is één van de initiatieven waarmee we onze ambitie om bij te dragen aan een circulaire bouwsector heel concreet maken. Hergebruik en recyclage van keramische producten uit bestaande gebouwen bewijst dat onze materialen ook op het einde van de technische levensduur van een gebouw toch nog (economische) waarde hebben.
Bekijk een overzicht van alle thema's die werden opgenomen in ons Duurzaamheidsrapport 2023.