ClickBrick: circulair bouwen zonder mortel
Naast de inspanningen om de bestaande producten gemakkelijker circulair toepasbaar te maken, ontwikkelden we met ClickBrick ook een volledig circulaire oplossing voor buitengevels. Het gevelconcept is een demontabel, keramisch droogstapelsysteem. Het systeem wordt opgebouwd door het onderling verbinden van de stenen met RVS-clips en wordt verankerd naar de achterliggende structuur door middel van RVS-spouwankers die ook met clips vastgezet worden in de stenen. Die verankering is zo solide dat het gevelsysteem aardbevingsbestendig is. De plaatsing verloopt bovendien soepel en snel en wordt niet beïnvloed door de weersomstandigheden.
KU Leuven paste de ClickBrick Pure Brons Rustiek toe in een circulair pilootproject; de uitbreiding van een onderzoeksgebouw voor het departement Wiskunde op campus Arenberg. De zes bouwlagen bestaan uit het gelijkvloers met refter, erboven vier niveaus met kantoren, en een bovenverdieping met enkele vergaderruimtes, geaccentueerd door een panoramaraam.
Overtuigend circulair systeem
Het ontwerp van de uitbreiding kadert binnen een wedstrijdvraag vanuit KU Leuven om de nieuwe campus circulair te bouwen. De universiteit wilde de mogelijkheden van het bouwprincipe aftasten in dit project en zo meteen ook invulling geven aan haar maatschappelijke voorbeeldfunctie. RADAR architecten speelde daar in zijn ontwerp op in door in te zetten op flexibiliteit en een doordachte materialenkeuze.
“Voor de buitengevels viel de keuze van het bouwteam op een herbruikbaar gevelsteenconcept. In overleg met het ontwerpteam stelde de aannemer binnen het kader van de aanbesteding het ClickBrick Pure systeem van Wienerberger voor”, vertelt Stijn Leemans van RADAR architecten. Voor KU Leuven bewees het concept met de klikbare gevelsteen zich als een budgettair interessante oplossing om te proeven van circulair bouwen. De architect koos voor de ClickBrick Pure Brons Rustiek, omdat die mooi aansluit bij de bestaande gevels. De schijnvoeg heeft de uitstraling van een schaduwvoeg.
Ook al was het ontwerpen met ClickBrick Pure een nieuw gegeven, dat bleek voor het team van RADAR architecten toch vlot te verlopen. “We hadden de nodige informatie opgevraagd bij Wienerberger en op basis van die input de uitvoeringstekeningen opgemaakt. Een belangrijk voordeel van het ClickBrick-concept is dat wildverband mogelijk is. Daardoor konden we de voor de flexibiliteit belangrijke gevelritmiek aanhouden.”
Ook bij KU Leuven was er onmiddellijk vertrouwen in het systeem. “We kenden Wienerberger al van hun gevelstenen uit andere projecten op de campus. Uit de vergelijking tussen de verschillende circulaire gevelsystemen gaf dat van Wienerberger het meest vertrouwen. Voor ons was de eerste kennismaking alvast voldoende overtuigend om ClickBrick in nieuwe projecten opnieuw te overwegen.”, aldus Jitske Pauwels.