We maakten in 2023 alvast de overstap op ons hoofdkantoor. Er kwam op elke verdieping een systeem voor gefilterd en gekoeld leidingwater. Elke medewerker kreeg er ook een herbruikbare drinkfles.
CO2-besparing
Volgens een studie van Universiteit Gent (Thomassen et al., 2021) wordt in Vlaanderen 0,17 gram CO2 geproduceerd voor het drinken van 1 liter kraanwater. De factor die het meeste bijdraagt aan de CO2-uitstoot van kraanwater, is het energieverbruik om het water te verdelen in het distributienetwerk (31%). De studie toont aan dat er voor een liter flessenwater 259 gram CO2 wordt geproduceerd, maar liefst 1.500 keer meer CO2 dan kraanwater. Dat heeft vooral te maken met het transport van de fles: eerst van de bottelarij naar de winkel, en daarna van de winkel naar uw bedrijf of huis (70%). De productie van de PET-fles is goed voor 27% van de uitstoot.
Het produceren van de flessen is dus niet zo schadelijk als de meeste mensen denken. De echte vervuiling komt van het transport van flessenwater: voor flessenwater gaan er heel wat vrachtwagens en auto’s de baan op, wat niet het geval is bij kraanwater.
Afvalbesparing
De wereldwijde productie van plastic stijgt exponentieel. Sinds het jaar 2000 is er meer plastic geproduceerd dan in de 50 jaar daarvoor. In 2020 bereikten we al een productie van 367 miljoen ton plastic in een jaar tijd! Van die hoeveelheid wordt ongeveer 40% gebruikt voor single-use toepassingen zoals verpakkingen, wegwerpbestek, drankverpakkingen en andere producten. Denk maar aan waterflesjes die slechts één keer worden gebruikt voordat ze worden weggegooid. Dat betekent dat er jaarlijks ongeveer 143 miljoen ton single-use plastic wordt geproduceerd.
Door het overstappen van flessenwater op leidingwater, valt toch al die ene vorm van single-use plastic weg, namelijk die van de waterflesjes. Elke medewerker op ons hoofdkantoor kreeg ook een herbruikbare drinkfles.
Energiebesparing
Voor de productie van leidingwater is doorgaans ongeveer 0,0014 kWh per liter nodig voor behandeling en distributie (Burton & Stern, 1993). Door alle factoren van de totale energie-input, schatten we dat de productie van flessenwater tussen de 1,5 kWh en 2,8 kWh per liter vereist, tot bijna 68 keer de energiekosten van de productie van kraanwater.
Besparing op waterverbruik
Volgens een rapport van de Pacific Institute uit 2010, wordt er ongeveer 3 liter water gebruikt om 1 liter flessenwater te produceren. Daarnaast is er ook een aanzienlijke hoeveelheid water nodig voor de productie van plastic flessen. Volgens een rapport van de Earth Policy Institute uit 2006, wordt er ongeveer 1,5 liter water gebruikt om een plastic waterfles van 1 liter te produceren. In totaal wordt er dus ongeveer 4,5 liter water gebruikt om 1 liter flessenwater te produceren.
Aan de andere kant is er bij kraanwater slechts een beperkte hoeveelheid water nodig voor de productie ervan. Die beperkt zich voornamelijk tot het transporteren en verwerken van het water, net als het onderhouden van de infrastructuur.
Het is belangrijk om te weten dat die cijfers kunnen variëren afhankelijk van de locatie van de bron van het water, de technologie die wordt gebruikt en de grootte van de productie-eenheid. Maar het is wel duidelijk dat flessenwater een grotere hoeveelheid water vereist in vergelijking met kraanwater.
Kostenbesparing
Naast het duurzame aspect, heeft de overstap van flessenwater naar leidingwater ook een positieve invloed op het kostenplaatje. Alleen al het wegvallen van het transport van waterflessen levert een kostenbesparing op, maar ook het elimineren van plastic voor eenmalig gebruik of zelfs glas voor meervoudig gebruik en alle kosten die voortvloeien uit de recyclage- en reinigingsprocessen worden hiermee uitgesloten.
Beter voor onze medewerkers
Hoewel water een aanzienlijk deel van het menselijk lichaam uitmaakt, wordt het vaak over het hoofd gezien als een belangrijke voedingsstof die niet alleen de fysieke, maar ook de mentale prestaties kan beïnvloeden. Door voldoende water te drinken, vermindert uw mentale en fysieke vermoeidheid. Als het lichaam uitgedroogd is, kan dat leiden tot hoofdpijn, verminderde concentratie en een afname van de energie. Door voldoende water te drinken, kan het lichaam de juiste hoeveelheid vocht behouden, waardoor die symptomen verminderen en de medewerker dus meer energie heeft.
Door op iedere verdieping de gefilterde drinkwatersystemen aan te bieden, en ook iedere medewerker een eigen herbruikbare drinkfles te geven, worden ze dus ook aangemoedigd om meer water te drinken. En wat een werknemer op het werk meekrijgt, wordt vaak ook thuis of in de privésfeer verder toegepast. Zo hopen we dat onze medewerkers er dus ook thuis voor kiezen om leidingwater te drinken uit herbruikbare flessen.
Bron: Aqualex