Veilige en gezonde werkomstandigheden aanbieden is voor Wienerberger prioritair. Bij al onze activiteiten plaatsen we veiligheid voorop. Via de Safety Portal-app kunnen risico’s of onveilige situaties gemeld worden.
Veilige en gezonde werkomstandigheden aanbieden is voor Wienerberger prioritair. Bij al onze activiteiten plaatsen we veiligheid voorop. Via de Safety Portal-app kunnen risico’s of onveilige situaties gemeld worden.
Iedere werknemer moet een onveilig geachte activiteit of procedure meteen stopzetten. Het werk mag enkel worden hervat wanneer de veiligheid opnieuw gegarandeerd is.
Ondanks onze inspanningen op gebied van veiligheid, zijn ongevallen helaas nog steeds gebeurlijk. De frequentiegraad voor ongevallen met werkverlet lag in 2023 op 7,81 (dat betekende wel een daling van ruim 15% t.o.v. 2022).
Jaar
Frequentiegraad
12,55
9,37
7,81
Ons streefdoel is om als producent van bouwmaterialen en -oplossingen de beste veiligheidscijfers van de sector voor te leggen. De doelstelling van Wienerberger is duidelijk: nul ongevallen.
Meerdere sites ongevallenvrij
In 2023 telden we 7 sites zonder ongevallen met werkverlet (sites Beerse Absheide, Beerse Nova, Devakort, Maaseik, Péruwelz, Westmalle en Zonnebeke). Sites Devakort, Westmalle en Maaseik zijn respectievelijk 2, 3 en 4 jaar ongevallenvrij.
We care Wienerberger
Het afwezigheidspercentage door kortdurende ziekte lag in 2023 op gemiddeld 3,65%.
Het ‘We care Wienerberger’-programma focust op de ondersteuning van onze werknemers terwijl ze actief zijn, maar ook terwijl ze ziek zijn, of terugkomen na een periode van ziekte. Zo trachten we, in overleg met alle sociale partners, de betrokkenheid van de medewerkers te verhogen en in te zetten op een positieve ingesteldheid en welzijn.
Onze teamleiders en leidinggevenden werden in 2022 opgeleid rond het voeren van terugkeergesprekken en gesprekken tijdens de afwezigheid van de werknemer. Ze worden hierin ondersteund door de hr business partners.
Jaar
Afwezigheidspercentage kortdurende ziekte - gem. per werknemer
3,25 %
3,89 %
3,65 %
Sinds januari 2018 zijn wij gestart met het systematisch registreren, documenteren en oplossen van de zogenaamde “veiligheidsmeldingen”. Hierbij streven we naar een zo hoog mogelijke betrokkenheid en input van onze medewerkers.
Jaarlijks slagen we erin om vele meldingen te registreren en op te lossen. In 2023 kwamen er maar liefst 3023 veiligheidsmeldingen binnen via de Safety Portal-app (t.o.v. 2280 in 2022). De top 3 veiligheidsmeldingen bestaat uit STF (Slip Trip Fall) risico's, orde & netheid en intern verkeer. De doelstelling voor 2024 is om opnieuw 3000 veiligheidsmeldingen te halen.
Elk jaar wordt een top 3 gekozen uit de opgeloste veiligheidsmeldingen. Elke site maakte vooraf een selectie van hun veiligheidsmeldingen, waarna ze die presenteerden en toelichtten op de (online) Safety Award Ceremonie.
In 2023 kwam Maaseik hierbij als winnaar uit de bus, voor het aankopen een elektrische Zally-trekker om de ovenkarretjes in en uit de ringoven te trekken, zodat dat niet meer manueel hoeft te gebeuren. Hasselt en Kortemark behaalden respectievelijk de 2de en 3de plaats.
De gezondheid en het welzijn van de medewerkers ligt Wienerberger heel nauw aan het hart. Een motiverende en vooral veilige werkomgeving is onze prioriteit. Wienerberger zet al geruime tijd in op het systematisch verbeteren van de arbeidsveiligheid en de arbeidsomstandigheden in de verschillende afdelingen.
Het aanpassen van ons gedrag tegenover eventuele risico’s is eveneens belangrijk. In 2020 lanceerden we daarom een interne veiligheidscampagne. Er werd een ‘werkgroep veiligheidscultuur’ opgericht, met als doel een vooruitstrevende veiligheidscultuur te ontwikkelen. Om dat doel te helpen bereiken, stelden we veiligheidsambassadeurs aan, en werd er een veiligheidsmascotte ontwikkeld. Die mascotte wordt intussen op alle veiligheidscommunicatie gebruikt. Er werden ook 7 cruciale veiligheidsgedragingen ontwikkeld; veilig gedrag dat op termijn elke medewerker zou moeten stellen. In 2023 werden daar ook cartoons (foto's hieronder) bij ontwikkeld, om de veiligheidsgedragingen visueel te verduidelijken.
Opnieuw 3 sites toegevoegd aan het veiligheidscultuurtraject
Om een duurzame en vooruitstrevende veiligheidscultuur te ontwikkelen, gingen we in 2021 van start met 2 pilootsites, Péruwelz en Kortemark. In 2022 stapten ook Malle, Rumst en Zonnebeke in het veiligheidscultuurtraject. In 2023 volgden ook Aalbeke, Beerse en Moeskroen. Intussen werden dus nagenoeg alle sites in het veiligheidscultuurtraject ondergedompeld, maar uiteraard gaan we hier ook in 2024 nog mee verder.
Hoe dat veiligheidscultuurtraject in elkaar zit, lees je hier.
Om het belang van veiligheid in de kijker te zetten, werd eind april 2023, in de week van de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk, opnieuw op alle sites van Wienerberger België een Nationale Veiligheidsdag georganiseerd. De medewerkers van de verschillende sites kregen er allerhande workshops voorgeschoteld, rond thema’s zoals reanimatie, beweging tijdens de werkdag, veilig gedrag, verkeersveiligheid, veilig hanteren van handgereedschap, brand etc.
De veiligheidsdag ging op alle sites tegelijk door, symbolisch aangezien veiligheid een thema is dat ons allemaal aanbelangt, en met elkaar verbindt. Om de leuze ‘veiligheid voorop’ kracht bij te zetten, wordt de veiligheidsdag georganiseerd bij stilliggende productie.
Bekijk een overzicht van alle thema's die werden opgenomen in ons Duurzaamheidsrapport 2023.