Vandaag werd op onze site in Beerse een persconferentie georganiseerd, waar we onze duurzame aanpak en, in primeur, onze innovatieve, volledig CO2-neutrale productielijn voor baksteenstrippen hebben toegelicht.
Vandaag werd op onze site in Beerse een persconferentie georganiseerd, waar we onze duurzame aanpak en, in primeur, onze innovatieve, volledig CO2-neutrale productielijn voor baksteenstrippen hebben toegelicht.
Op het persmoment in Beerse werd onze duurzame aanpak toegelicht. We zetten in op een brede waaier aan initiatieven om een antwoord te bieden op de uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en circulariteit waar de bouwsector vandaag voor staat. Zo sluiten we de kringlopen in de productie, stimuleren we circulair materiaalgebruik vanuit hergebruik en recyclage en beperken we de CO2-uitstoot. Tijdens een bezoek aan de site konden de aanwezigen ervaren hoe een aantal van onze duurzame ingrepen in de praktijk worden toegepast.
Het persmoment was ook een ideale gelegenheid om uit te pakken met een absolute primeur in de baksteenindustrie. Op onze site in Kortemark nemen we namelijk een innovatie productielijn voor baksteenstrippen in gebruik. Die state-of-the-art productielijn combineert drie unieke aspecten: de online productie van baksteenstrippen, een digitale engobering en als absolute blikvanger een CO2-neutrale productie.
We kennen de dunne baksteenstrippen al langer als een duurzame en plaatsbesparende oplossing om gevels te isoleren bij renovatie of om prefabwanden een gevelsteenlook aan te meten. Maar het zagen van de 2cm dikke steenstrippen uit klassieke bakstenen brengt onoverkomelijk restafval met zich mee. Met onze innovatieve productielijn brengen we daar voor altijd verandering in. Die vervaardigt de steenstrippen volgens een innovatief online principe. Vernieuwend hierbij is dat de lijn de baksteenstrippen onmiddellijk produceert met een dikte van 2 cm. Er is dus niet langer materiaalverlies omwille van het zagen van de strippen.
Een ander uniek feit in de productielijn is de vormgevingstechniek. Die resulteert in een uiterst maatvaste en vormstabiele handvormsteenstrip. Daarmee verkleinen we de afwijkingen in dikte, lengte, breedte en kromheid in vergelijking met op vandaag beschikbare steenstrippen. Met deze handvorm steenstrip met heel strikte maattolerantie spelen we in op de noden van de prefabricatiemarkt. Door de duidelijke link met modulair en circulair bouwen zijn we ervan overtuigd dat prefabricatie aandeel zal winnen in de bouwmarkt. Met deze maatvaste oplossing voldoen we aan de strenge eisen uit de prefabsector, zonder dat we achteraf strippen moeten kalibreren of verzagen. Zo vermijden we extra energieverbruik en afval.
Een derde innovatie van de nieuwe productielijn is het digitaal engoberen. Een nieuwe kleur vraagt normaal een aanpassing van de kleisamenstelling en het productieproces met overgangsverliezen als gevolg. Het zijn vaak intensieve omschakelingen en die beperkte flexibiliteit heeft ook zijn impact op de service naar onze klanten. Met het digitaal engoberen zijn die nadelen verleden tijd. De nieuwe oplossing mag je vergelijken met een digitale printer die op pixelniveau de gewenste kleur in een flinterdun kleilaagje op de gedroogde baksteenstrip aanbrengt. De engobelaag wordt vervolgens mee ingebakken in de steenstrip. De mogelijkheden van het printproces zijn nagenoeg onbeperkt. De ontwerper kan zelfs tot op de pixel het uitzicht bepalen en zo dus heel creatief zijn. Digitaal engoberen komt meer en meer voor in de industrie en wordt nu voor het eerst in België toegepast.
Het meest in het oog springend aan de nieuwe productielijn is het volledig CO2-neutrale proces. Dat is een absolute primeur in de keramische sector. Het klimaatvriendelijke concept dat Wienerberger uitdokterde is volledig opgebouwd rond gloednieuwe, elektrische productietechnieken. De drogerij en oven werken volledig elektrisch. Ze worden gevoed door een eigen PV-installatie (goed voor 25% van de nodige energie), aangevuld met 100% groene energie. De oven werkt met stralingswarmte, waarbij de restwarmte gerecupereerd en benut wordt in de drogerij. De eventuele bijkomende energie die daar nog nodig is, is ook volledig elektrisch. Zo is er helemaal geen fossiele brandstof meer nodig om de steenstrippen te produceren.
Om het duurzame verhaal helemaal volledig te maken, herbekeek Wienerberger ook de verpakking van de steenstrippen. Vandaag worden de nat verzaagde steenstrippen nog verpakt in doosjes uit EPS. Dat vraagt veel verpakkingsmateriaal. Het nieuwe productieproces maakt dit type verpakking overbodig. Dat laat toe de strippen per 20 enkel en alleen te bundelen met straps en ze vervolgens te stapelen op een retourpallet en te beschermen met een circulaire hoes.
Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.