Wevolt Energiedak

Risico’s van een verkeerd ontworpen zonnepanelensysteem

Het ontwerpen van een zonnepanelensysteem is een complex proces waar veel bij komt kijken, vooral wanneer het gaat om een Building Integrated PhotoVoltaics-systeem, afgekort als BIPV. Onjuiste installatie van zonnepanelen kan leiden tot opbrengstverlies, storingen, brandgevaar, schade aan apparatuur en zelfs gevaar voor elektrocutie. 

wienerberger biedt twee soorten BIPV-systemen met een eigentijdse en strakke uitstraling: Wevolt X-Tile en Wevolt X-Roof zonnepanelen. Welk gebouw-geïntegreerd zonnepanelensysteem u ook kiest, een goed ontwerp van het systeem en een goede installatievoorbereiding zijn van essentieel belang. Hiermee voorkomt u ontwerpfouten en zorgt u voor een systeem dat zich kenmerkt door betrouwbaarheid, veiligheid, rendement en duurzaamheid. Hieronder zetten we een aantal veelgemaakte ontwerpfouten op een rij.

De correcte configuratie

Een veelvoorkomende fout is het gebruik van een verkeerde combinatie van het aantal zonnepanelen met een passende omvormer. Vaak wordt wel gekeken naar de nominale Maximale Vermogenspunt (MPP)-spanning, maar wordt er geen rekening gehouden met te lage spanning bij hoge zomertemperaturen of te hoge spanning op koude winterdagen. In het eerste geval kan de omvormer uitgeschakeld worden of minder efficiënt werken; in het tweede geval bestaat de kans dat de omvormer beschadigd raakt. Uw installateur staat klaar om u te adviseren over de juiste omvormer.

Daarnaast kan het verkeerd interpreteren van de specificaties van het zonnepaneel tot onveilige situaties leiden, vooral bij beperkte kennis. Zo kan de maximale systeemspanning bijvoorbeeld verkeerd begrepen worden als de limiet voor het maximaal aantal panelen dat in serie kan worden aangesloten, zonder rekening te houden met de maximale spanning van de omvormer en de temperatuur.

Kabelkeuze en legplan

Een andere veelvoorkomende ontwerpfout heeft betrekking op de kabels, waarbij verschillende aspecten in overweging moeten worden genomen. De diameter van de kabel moet in verhouding staan tot de maximale stroomdoorgifte, de omgevingstemperatuur, de eventuele aangrenzende kabels en het weerstandsverlies. Warmteontwikkeling kan namelijk leiden tot verminderde energieopbrengst.

Bij het DC-kabellegplan kunnen verkeerd aangebrachte DC-kabels ervoor zorgen dat er door bliksem in de buurt overspanning ontstaat in het zonnestroomsysteem, met mogelijke schade tot gevolg. Ook kan de BIPV-installatie hierdoor gevoeliger worden voor problemen met Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC). Door de afstand tussen de min en de plus zo klein mogelijk te maken, wordt ook het risico kleiner.     

Overige materialen

Ook bij het selecteren van materialen en onderdelen worden nogal eens verkeerde keuzes gemaakt, met kleine en soms grote gevolgen. Zorg bijvoorbeeld altijd voor passende connectoren tussen de panelen en bekabeling. Gebruik daarvoor één type en blijf bij voorkeur binnen hetzelfde merk. Zorg ook voor de juiste aardlekschakelaar, met B- in plaats van A-karakteristiek, om te voorkomen dat deze ongewenst uitschakelt. Gebruik ten slotte altijd een geschikte dakdoorvoer om lekkages en beschadigingen aan kabels te voorkomen.      

Normeringen

Als ontwerper of installateur van BIPV-systemen is het cruciaal om de normeringen goed bij te houden. Een klassiek voorbeeld: tot 2017 was er geen aparte eindgroep nodig voor kleine omvormers met een AC-stroom van maximaal 2,25 ampère (517 watt). Sinds 2017 moet u alle omvormers voor zonnestroominstallaties, hoe klein het terug geleverde vermogen ook is, achter een apart gezekerde eindgroep aansluiten. Houd hier rekening mee!

Dan de NEN 1010: 2020. Deze is uitgebreid met een hoofdstuk (536.3) over toestelcoördinatie. Het doel hiervan is elektrische componenten zodanig te laten samenwerken, dat ze elkaar niet negatief beïnvloeden. Dit bereikt u door de juiste beveiligingsmaterialen te kiezen of de componenten met elkaar te laten communiceren.

De laatste aanpassing is gedaan in de NEN 1010-8: 2021. Deze bevat aanvullende eisen en aanbevelingen voor het ontwerp en de bouw van laagspanningsinstallaties, waaronder specifiek ook de lokale productie en opslag van energie.

BIPV-ontwerpfouten voorkomen

Het ontwerpen en installeren van een veilig, betrouwbaar, goed renderend en duurzaam BIPV-systeem is werk voor specialisten. Gecertificeerde installatiepartners beschikken over uitgebreide kennis en ervaring in het ontwerpen en veilig installeren van BIPV-systemen. Zij staan klaar om u hierbij te ondersteunen en adviseren u graag.

 

 

Wevolt X-Roof

Vragen over Wevolt?

Wij helpen u graag met uw project!

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.