De ene voeg is de andere niet. Voegen tussen keramische gevelstenen vervullen meerdere functies. Ze hebben niet alleen een esthetische rol, maar spelen ook een belangrijke rol in de stevigheid van uw metselwerk.
De ene voeg is de andere niet. Voegen tussen keramische gevelstenen vervullen meerdere functies. Ze hebben niet alleen een esthetische rol, maar spelen ook een belangrijke rol in de stevigheid van uw metselwerk.
De voegmortel moet compatibel zijn met de metselmortel. De eigenschappen van de voegen moeten afgestemd worden op de functie dat het voegwerk te vervullen heeft. Ze moeten een zodanige mechanische sterkte, fysische en chemische bestandheid hebben dat een voldoende duurzaam oppervlak bekomen wordt. De eigenschappen van de voegmortel moeten dus afgestemd worden in functie van de blootstellingsklasse en in functie van de te verwachten mechanische werkingen zoals bijvoorbeeld: zettingen, schokken, krassen …
Net zoals bij de metselmortels wordt ook bij voegmortels een onderscheid gemaakt tussen fabrieksmortels en eigen bereide mortels.
Vanuit het standpunt van een consistente en verbeterde samenstelling ten opzichte van zelfbereide voegmortels, raden wij ten stelligste aan om te werken met samengestelde droge voegmortels! Zeker voor zogenaamde “toon-op-toon”-voegen is het belangrijk om met deze producten te werken.
Van het volledige gamma Terca gevelstenen bieden wij u een overzichtslijst van de door ons gebruikte en aanbevolen voegreferentiecodes. Deze referenties zijn een interpretatie van wienerberger en kunnen uiteraard per bouwheer en per achitect verschillend zijn. Ga dus nooit blindelings af op de door ons opgegeven referentie en neem daarom steeds een voegstaal alvorens te bestellen.
Heel dikwijls wordt de kleur van de voeg ook met een tint bleker gekozen om de baksteen iets meer te laten "spreken".
Deze geprefabriceerde droge mortels zijn meestal samengesteld uit kwartskorrels, kalksteen, kalk, witte cement, vochtwerende producten en minerale kleurstoffen. Meestal zijn er additieven toegevoegd om uitbloeiingen en uitlogingen zoveel mogelijk te beperken.
De samenstelling van de voegmortel kan variëren in functie van de gewenste kleur. Voor de klassieke kleuren is volgende samenstelling aangewezen:
- Basis
- Type zand
Men kan bijvoorbeeld ook de volgende specifieke mix gebruiken :
1 volumedeel witte cement + 1 volumedeel schelpkalk + 6 volumedelen scherp zand volgens de gewenste kleur.
Voor een gekleurde voeg die perfect aansluit bij de kleur van de gevelsteen (ter creatie van uniforme kleurvlakken), is het aangewezen om te werken met de droge samengestelde voegmortels.