Een baksteen met een krachtige uitstraling ontwerpen en produceren is niet vanzelfsprekend. Esthetische troeven en de ecologische impact moeten altijd tegenover elkaar afgewogen worden. Tot voor kort dan toch. Met een belangrijke doorbraak in de keramische industrie staat er nu geen grens meer op kleuren en texturen voor keramische producten. We lanceren met digitaal engoberen een proces dat gebruik maakt van een innovatieve technologie om het oppervlak een kleur op maat te geven.
Met onze recente Fjord collectie bewijzen we de kracht van de digitale techniek. De nieuwe lijn gevelstenen is geïnspireerd op oude landschappen en de ruwe schoonheid van de natuur. Dankzij digitaal engoberen belichaamt de gevelsteen dit natuurverschijnsel. Met moderne technologie wordt op het baksteenoppervlak een natuurlijke textuur aangebracht. Tijdens het bakken wordt deze dunne kleilaag mee ingebakken in de steen. Zo slagen we erin een duurzame en volledig geïntegreerde kleur op de Fjord stenen aan te brengen. Die krijgt zo de subtiele kleurvariatie die doet denken aan de gelaagdheid en tinten van een fjordlandschap. Dit biedt een uitstraling die nog met geen enkele andere productietechniek geëvenaard werd. we ontwierpen met behulp van de digitale engobetechnologie meteen vijf kleurcombinaties voor de Fjord collectie. Hun natuurlijke textuur refereert aan stenen die rechtstreeks uit de natuur zijn gehouwen.
Creativiteit op pixelniveau
De mogelijkheden van digitaal engoberen blijven niet beperkt tot het creëren van nieuwe gevelsteencollecties. Integendeel, ze opent de deur naar ongeëvenaarde ontwerpvrijheid en laat toe tot op de pixel te bepalen hoe de gevelsteen of steenstrip eruitziet, waardoor unieke patronen en kleurovergangen mogelijk worden. Dit biedt niet alleen creatieve mogelijkheden, maar ook een hoge mate van personalisatie voor projecten waar esthetiek een doorslaggevende rol speelt.
Waar voorheen een nieuwe kleur een complete aanpassing van de kleisamenstelling en het productieproces vereiste, biedt digitaal engoberen een flexibel en efficiënt alternatief. Het voorkomt overgangsverliezen en vermindert de impact op het productieproces, wat de ecologische voetafdruk verlaagt.
Dematerialiseren: zuinig met grondstoffen
Een andere duurzame eigenschap van de Fjord collectie is het Eco-brick formaat. Deze gevelsteenvariant is 3,5cm dunner dan een traditionele gevelsteen. Doordat de steen een stuk smaller is, laat hij toe om tot 3,5cm meer te isoleren of extra binnenruimte te creëren. Dat maakt het mogelijk compacter te bouwen zonder aan comfort in te boeten. Ook voor renovatie is de smalle taille een bijzondere troef. Zo maakt het Eco-brick formaat het mogelijk om een bestaande structuur langs buiten te isoleren en vervolgens af te werken met een nieuwe gevelsteen met een minimale inname van de buitenruimte. Op ecologisch vlak betekent de slankere gevelsteen een reductie van het materiaalverbruik met 35%. Daar bovenop komen de beperktere logistieke handlingsbewegingen en de beperktere transporten.
Slankere Passaqua kleiklinker
We trekken de filosofie van de Eco-brick gevelstenen nu ook door in zijn kleiklinkers. Passaqua, de waterpasserende kleiklinker die bekend staat om zijn bijdrage aan duurzaam waterbeheer, is nu ook beschikbaar in een variant van 6 cm hoog. De beperktere hoogte voldoet nog perfect voor kwalitatieve tuinverhardingen zoals tuinpaden, terrassen en verhardingen rond het huis (categorie IV) of voor opritten en parkeerplaatsen (categorie III). Dankzij de robuuste kleistructuur behoudt de klinker zijn sterkte en uitstraling, zelfs bij intensief gebruik. Deze vernieuwde kleiklinkers creëren dankzij hun afstandshouders bij de plaatsing een voeg van 6 mm breed waarlangs het water kan passeren. Het voegenaandeel van de verharding bedraagt zo 10% van de totale oppervlakte, waarmee ze voldoen aan de eisen voor een waterdoorlatende verharding. De Passaqua is vandaag de enige Belgische kleiklinker die aan deze voorwaarde voldoet. Het gebruiken van de Passaqua betekent meer dan het voldoen aan de regelgeving, het is een actieve keuze voor klimaatadaptatie.
Hybride oplossing
Met de verruiming van het Passaqua aanbod speelt wienerberger enerzijds in op een toegenomen vraag naar waterdoorlatende oplossingen vanuit de markt. Anderzijds biedt het een passend antwoord op de verwachtingen van steden en gemeenten, die de toegelaten verhardingsoppervlakte almaar meer beperken en bouwers en verbouwers zo stimuleren meer te ontharden. Vlaanderen wil tegen 2050 de verharde oppervlakte met een vijfde terugdringen. Bij de herinrichting van stedelijke pleinen of paden kan de Passaqua-kleiklinker gebruikt worden als onderdeel van een integraal waterbeheerplan. Door zijn waterpasserende eigenschappen combineert de Passaqua functionaliteit met het behoud van de natuurlijke watercyclus. Een ontwerper kan zelfs nog verder gaan en de kleiklinkers combineren met vergroening: denk aan parkeerplaatsen met geïntegreerde groenzones of wandelpaden omringd of doorbroken door vegetatie. Deze hybride aanpak verhoogt niet alleen de esthetiek, maar ook de biodiversiteit en het thermisch comfort in de steden. Want een beter evenwicht tussen verharding en groen helpt het hitte-eilandeffect terugdringen.
Getest en goedgekeurd
Een belangrijk voordeel van Passaqua is dat de kleiklinker minder onderhoud vereist dan traditionele drainage-oplossingen. Waar goten en afvoerkanalen snel verstopt kunnen raken, blijft de infiltrerende werking van de kleiklinker langdurig effectief. Dat wijzen jaarlijkse testen uit op de Duurzame Wijk in Waregem waar de Passaqua al sinds 2015 is aangelegd. De testresultaten tonen aan dat de doorlatendheidscoëfficiënt 10 jaar na de plaatsing nog altijd hoger ligt dan de minimale eis.