Een duurzame en kwalitatieve inrichting
Een belangrijk uitgangspunt bij de herontwikkeling was het creëren van een maximale hoeveelheid kwalitatieve publieke ruimte – zoals wandelpaden, parken en pleinen. De opmaak van het omgevingsplan werd in de eerste fase toevertrouwd aan Studio Basta. Centraal in het ontwerp stonden het behoud van bestaande parkzichten en sterke verankering van de gebouwen in de groene omgeving. Deze verankering verkregen ze door de inrichting van een bloemenweide van maar liefst 1,5 hectare ten midden van de gebouwenclusters. De beplanting en paden structureren de ruimte en zorgen voor een vlotte doorwaadbaarheid. Een natuurspeeltuin zorgt dat kinderen ongestoord en veilig kunnen ravotten.
De publieke ruimte vormt letterlijk en figuurlijk de verbindende schakel tussen de verschillende functies op de site. Te voet of met de fiets kan men via de wandelpaden vlot alle uithoeken van de wijk bereiken. De verschillende pleinen worden ingericht als ontmoetingsplaatsen waar buurtbewoners elkaar kunnen treffen.
Bij de inrichting van de publieke ruimte ligt de focus op duurzaamheid, functionaliteit én esthetiek. Zo koos Studio Basta voor de verharding de hoogwaardige straatstenen van wienerberger. Deze straatstenen zorgen voor een aangenaam comfort, zijn bestand tegen intensief gebruik én passen perfect bij het groene karakter van de omgeving. Studio Basta wilde slechts minimaal ingrijpen in de groene omgeving. De ingrepen die werden gedaan, moesten bovendien kwalitatief zijn.
Voor de eerste fase van de ontwikkeling koos men voor de getrommelde kleiklinker Trendline Triton van wienerberger. Ruim 1500m2 werd hiermee verhard. Deze kleiklinker geeft een authentieke look aan de publieke ruimte en gaat mooi op in het landschap. Bovendien weerkaatst de lichte kleur optimaal het zonlicht, wat de sfeer ten goede komt.
Met de herontwikkeling van de oude Bekaertsite toont Zwevegem aan dat het perfect mogelijk is om natuurrijke publieke ruimte en wonen te verzoenen. Door bij de herinrichting maximaal in te zetten op groen, ontmoetingsplaatsen en duurzame materialen, creëert de gemeente een unieke en kwaliteitsvolle leefomgeving waar het voor jong en oud aangenaam wonen is. De site vormt dan ook een mooi voorbeeld van hoe we onze publieke ruimte duurzaam en innovatief kunnen inrichten.