Voor de bouwheer roept het renovatieproject tal van vragen op.
Voor de bouwheer roept het renovatieproject tal van vragen op.
Dit stappenplan geeft een antwoord op deze en andere vragen. Het vormt een leidraad voor een goede aanpak en is geschreven op maat van de bouwheer.
Bouwprofessional? Gebruik het gerust om nuttige en bruikbare informatie te verstrekken.
Stap 1: Leg uw doelstellingen vast
Stap 2: Organiseer uw verbouwing
Een woning moet functioneel zijn. Starters hebben andere behoeften dan een koppel met kinderen. Een extra kinderkamer, een tweede badkamer, een ruimere keuken, meer bergruimte … Geen overbodige luxe voor grotere gezinnen.
Vooral in oudere woningen laat de uitrusting vaak te wensen over. Een badkamer of keuken is bij voorkeur goed uitgerust en ergonomisch. Technische installaties zoals de elektriciteit, de verwarming en de sanitaire leidingen moeten beantwoorden aan de hedendaagse normen. Een grondige update dringt zich al snel op.
Koopwoningen zijn dikwijls aan een grondige renovatie toe. Ruimte creëren, dat doet u door de interne organisatie van uw woning te wijzigen.
Uw wooncomfort
Wonen moet ook comfortabel zijn. Dat comfort wordt vooral bepaald door het binnenklimaat en het onderhoudsgemak.
Een aangenaam en gezond binnenklimaat is het resultaat van verschillende factoren.
Onderhoudsgemak speelt ook een rol. Om de hoeveel jaar schildert u de gevel? Is hij bestand tegen een stootje? Is de dakbedekking waterdicht? Wanneer is een bouwelement aan vervanging toe?
In beide gevallen is een juiste materialenkeuze essentieel. Keramische materialen genieten de voorkeur.
Uw woonwensen
Een woning moet een warme thuis zijn waarin u zich goed voelt. Dat is onder andere een kwestie van interne organisatie, afwerking en uitstraling. Een geslaagde verbouwing beantwoordt aan uw woonbehoeften. Concreet?
En natuurlijk besteedt u ook aandacht aan de architectuur. Met een passende gevelafwerking creëert u een meerwaarde voor uw woning en straat. Gevelstenen vindt u trouwens in alle kleuren, formaten en verwerkingsmethodes (metselen, dunmetselen, verlijmen, voegkleuren).
Tip: bezorg uw gevel iets unieks door hem af te werken met kleipannen. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en formaten, zowel voor de vijfde gevel (hellend dak) als voor verticale toepassingen.
Keramische bouwmaterialen: kwaliteit primeert
Kleidakpannen, binnenmuurstenen en gevelstenen zijn brandveilig, stabiel en bestand tegen vorst. Ze behouden zelfs na ettelijke jaren al hun kwaliteiten. Meer zelfs, ze krijgen geleidelijk een patina en zodoende ook meer authenticiteit en een warme uitstraling.
Keramische bouwmaterialen zijn tot slot duurzame producten. Ze worden vervaardigd op een ecologisch verantwoorde manier en met natuurlijke grondstoffen (bij voorkeur) in eigen land. Ook het transport vindt plaats op een milieuvriendelijke manier en ze zijn gemakkelijk recycleerbaar. Duurzaam, dat betekent ook een lange levensduur: minstens 150 jaar. Het onderhoud blijft tot een minimum beperkt bij keramische bouwmaterialen dankzij hun uitstekende kwaliteiten.
Als vakman of bouwheer profiteert u van de unieke knowhow, ervaring en dienstverlening van een betrouwbare fabrikant. Uw garantie?
Een verbouwing is het uitgelezen moment om uw woning energiezuiniger te maken. Handig, zeker met de stijgende energieprijzen. Energiezuinige investeringen leveren een fikse besparing op en betalen zichzelf snel terug. En u draagt bij tot de bescherming van onze planeet.
Wat wilt u bereiken?
Energiezuinig verbouwen betekent in de eerste plaats isoleren. Hoe ver u daarin gaat, bepaalt u zelf. Alleen uw dak isoleren? Of ook uw beglazing vervangen? Muren en vloeren aanpakken? En voor welke isolatiewaarden kiest u eigenlijk?
De EPB-eisen voor renovaties werden sinds 2015 grondig herzien. Ze zijn afhankelijk van de uitgevoerde renovatie. Vervangt u alle technische installaties en isoleert u meer dan 75% van uw buitenmuren, ramen, dak en vloer? (Opgelet, enkel vloeren boven buitenomgeving, niet boven volle grond of kelders.) Dan spreken we van een ingrijpende renovatie. In dat geval geldt een maximum E-peil van 90 na de renovatie.
>> Lees alles over de EPB-eisen in Vlaanderen
>> Lees alles over de EPB-eisen in Wallonië
>> Lees alles over de EPB-eisen in Brussel
Enkele tips:
Energieverbruik voor verwarming
Circa 200 kWh per m² per jaar
Circa 100 kWh per m² per jaar
Maximum 15 kWh per m² per jaar (verwarming + koeling)
Hoe hoog u de lat wil leggen, hangt af van een aantal factoren: uw eigen verwachtingen, de technische en stedenbouwkundige mogelijkheden, het prijskaartje, de financiële ondersteuning door de overheid of distributienetbeheerder, …
>> Welke werken laat u uitvoeren voor een lagere energiefactuur?
Bepaal uw renovatieprioriteiten:
Hou rekening met mogelijke toekomstplannen. Als u van plan bent over enkele jaren uw woning te verwarmen met een warmtepomp, dan kiest u best ook voor nieuwe radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming.
Ga na of uw project haalbaar is. Welke ingrepen zijn vereist om uw eisenprogramma in te vullen? Zijn die ingrepen technisch en financieel mogelijk? Passen ze in de timing? Welke invloed heeft de toepassing van bepaalde technieken of materialen op de constructie? Afhankelijk van de staat van de woning en de geplande ingrepen volstaat een visuele inspectie door een expert. Soms is een grondiger onderzoek aangewezen. Bijvoorbeeld als de stabiliteit van de constructie in het gedrang komt.
Bouwkundige ingrepen hebben soms een weerslag op installatietechnische aspecten. Voorbeeld? Een extra thermische isolatie wordt populairder. Maar hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmteverlies. Gevolg? De installateur moet de verwarmingsinstallatie opnieuw berekenen bij vervanging. Bekijk ook de ventilatiemogelijkheden samen met de bouwkundige ingrepen.
Natuurlijk bepaalt uw budget voor een groot deel de omvang van uw renovatie. Op langere termijn bespaart u met energiebesparende ingrepen heel wat op de energiefactuur maar op korte termijn vormt het natuurlijk wel een investering.
Gelukkig krijgt u van de overheid en netbeheerder premies en subsidies, vooral voor energiebesparende maatregelen. De Vlaamse renovatiepremie, het verlaagde btw-tarief en korting op de onroerende voorheffing.
Vergunning of meldingsplicht
Het algemene principe luidt dat u voor verbouwingswerkzaamheden een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Maar heel wat werken zijn vrijgesteld van deze verplichting. Soms is wel nog een melding nodig. Gedetailleerde informatie hierover vindt u op de websites van de drie gewesten. Controleer ook altijd of uw gemeente extra specifieke verplichtingen oplegt via een lokale verordening, en of er andere plaatselijke voorschriften gelden (bv. verkavelingsvoorschriften).
Architect
Als u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, moet u in principe een beroep doen op een architect. Die stelt dan de plannen op, stelt het aanvraagdossier samen, ondertekent de nodige stukken en volgt de uitvoering van de werken op. Ook hier zijn er uitzonderingen voor bepaalde kleine werken. Het gaat dan om werken waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat.
Voert u werken uit die de stabiliteit, het architectonisch karakter of de vormelijke kwaliteiten van het gebouw wijzigen? Of breidt u het volume uit? Dan hebt u altijd een architect nodig.
Meer informatie
Meer informatie over de vergunning en de verplichte tussenkomst van de architect vindt u op:
www.ruimtelijkeordening.be (Vlaanderen)
homegrade.brussels (Brussel)
http://mrw.wallonie.be/dgatlp/dgatlp/default.asp (Wallonië)
Andere verplichtingen
Soms is de tussenkomst van andere bouwpartners verplicht. Als er meer dan eén aannemer werken uitvoert op de bouwplaats moet u een veiligheidscoördinator inschakelen. Als uw verbouwingsproject onder de EPB-regelgeving valt (energieprestatie en binnenklimaat), is de tussenkomst van een EPB-verslaggever/adviseur verplicht. Vraag meer informatie aan uw architect.
Ook als u niet verplicht bent om een architect in te schakelen, mag u natuurlijk een beroep doen op deze bouwprofessional. Hij maakt een ontwerp op maat, staan u bij in de keuze van materialen en technieken en controleert of de werken correct worden uitgevoerd.
Afhankelijk van uw project kunt u ook andere ontwerpers inschakelen: een interieurarchitect of tuinarchitect bijvoorbeeld.
In bepaalde gevallen schakelt u ook een studiebureau (bv. voor energie) of ingenieur (bv. stabiliteit) in. Uw architect helpt u daarbij.
Een goede uitvoering is cruciaal. De keuze van de aannemer is dan ook belangrijk.
Het grote voordeel van keramische materialen (gevelstenen, binnenmuurstenen, kleidakpannen)? Nagenoeg alle aannemers en dakwerkers zijn ermee vertrouwd.
De planning van de werken stelt u best op in overleg met de architect en/of aannemers. Ga voor een haalbare timing. Plan de werken zo dat ze elkaar probleemloos opvolgen en bepaal de prioriteiten. Muren met vochtproblemen bijvoorbeeld, anders kunt u niet bepleisteren of schilderen. Een energiezuinige verbouwing? Dan geeft u voorrang aan de ingrepen die de grootste energiebesparing opleveren. En natuurlijk bepaalt ook het budget mee de hiërarchie.
Spreidt u de verbouwing over een langere periode? Begin dan met de werkzaamheden die de woonbaarheid het meest hypothekeren. Bijvoorbeeld werken aan het dak of de gevel. Of ingrepen waarbij elementen worden gesloopt en leidingsleuven worden geslepen. Eveneens prioritair: stukadoren of de plaatsing van een nieuwe keuken en badkamer. Minder ingrijpend zijn onder andere buitenschilderwerk, de vervanging van beglazing of de renovatie van afsluitbare ruimtes.
U hebt renovatieplannen maar wenst meer informatie in te winnen? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit dossier behandelen en beantwoorden we prangende vragen over renoveren. Lees er dus alles over.
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.