Architectural plan

Stappenplan voor de bouwheer

Voor de bouwheer roept het renovatieproject tal van vragen op.

  • Hoe leg ik mijn doelstellingen vast?
  • Hoe ambitieus ben ik op het gebied van energiezuinigheid?
  • Hoe organiseer ik de verbouwing?
  • Hoe financier ik ze?
  • Hoe stel ik een planning op?
  • ...

Dit stappenplan geeft een antwoord op deze en andere vragen. Het vormt een leidraad voor een goede aanpak en is geschreven op maat van de bouwheer.

Bouwprofessional? Gebruik het gerust om nuttige en bruikbare informatie te verstrekken.

Stappenplan voor de bouwheer

Stap 1: Leg uw doelstellingen vast

Doelstelling 1: Meer wooncomfort en levenskwaliteit

Een woning moet functioneel zijn. Starters hebben andere behoeften dan een koppel met kinderen. Een extra kinderkamer, een tweede badkamer, een ruimere keuken, meer bergruimte … Geen overbodige luxe voor grotere gezinnen.

Vooral in oudere woningen laat de uitrusting vaak te wensen over. Een badkamer of keuken is bij voorkeur goed uitgerust en ergonomisch. Technische installaties zoals de elektriciteit, de verwarming en de sanitaire leidingen moeten beantwoorden aan de hedendaagse normen. Een grondige update dringt zich al snel op.

Koopwoningen zijn dikwijls aan een grondige renovatie toe. Ruimte creëren, dat doet u door de interne organisatie van uw woning te wijzigen.

  • Vergroot of verklein ruimtes
  • Geef ze een nieuwe bestemming
  • Bundel de diverse leidingen of de logische samenhang (bijv. verbinding keuken/eetplaats, garage/koele berging, …)

Uw wooncomfort

Wonen moet ook comfortabel zijn. Dat comfort wordt vooral bepaald door het binnenklimaat en het onderhoudsgemak.

Een aangenaam en gezond binnenklimaat is het resultaat van verschillende factoren.

  • Bouwmaterialen mogen geen schadelijke stoffen afgeven
  • Een goede akoestiek: geen galm of geluidsoverlast van buitenaf of andere ruimtes in de woning
  • De temperatuur blijft best stabiel
  • Geen tocht
  • Een gezonde luchtvochtigheid om schimmelvorming te voorkomen. Om dezelfde reden moeten koudebruggen zoveel mogelijk worden weggewerkt of vermeden.

Onderhoudsgemak speelt ook een rol. Om de hoeveel jaar schildert u de gevel? Is hij bestand tegen een stootje? Is de dakbedekking waterdicht? Wanneer is een bouwelement aan vervanging toe?

In beide gevallen is een juiste materialenkeuze essentieel. Keramische materialen genieten de voorkeur.

Uw woonwensen

Een woning moet een warme thuis zijn waarin u zich goed voelt. Dat is onder andere een kwestie van interne organisatie, afwerking en uitstraling. Een geslaagde verbouwing beantwoordt aan uw woonbehoeften. Concreet?

  • Creëer ruimtelijkheid
  • Haal het daglicht binnen waar u dit nodig vindt
  • Bezorg uw interieur de gewenste uitstraling met behulp van de afwerkingsmaterialen voor wanden, vloeren en deuren.

En natuurlijk besteedt u ook aandacht aan de architectuur. Met een passende gevelafwerking creëert u een meerwaarde voor uw woning en straat. Gevelstenen vindt u trouwens in alle kleuren, formaten en verwerkingsmethodes (metselen, dunmetselen, verlijmen, voegkleuren).

Tip: bezorg uw gevel iets unieks door hem af te werken met kleipannen. Verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en formaten, zowel voor de vijfde gevel (hellend dak) als voor verticale toepassingen.

Brede keuze in kleidakpannen

Met kleidakpannen hebt u een geschikte oplossing bij de hand voor uw individuele woning, ongeacht de stijl, dakvorm, hellingsgraad en technische en esthetische vereisten. Een vlakke of golvende pan in klein of groot formaat, met een verouderd aspect of resoluut modern. De mogelijkheden zijn legio.

  • Breed aanbod aan keramische en niet-keramische hulpstukken
  • Speciale onderdakfolies garanderen een blijvende bescherming tegen water, stof, wind, stuifsneeuw en afdruppelend condensatievocht.
Gevelstenen

Gevelstenen vormen het visitekaartje van uw woning. Je vindt ze in verschillende formaten, kleuren en aspecten. Handig, want kleine details maken soms echt het verschil. Denk maar aan speciale metselwerkverbanden, de kleur van de voegen of de impact van extra dunne voegen. (Door de gevelstenen te laten verwerken met lijm of dunmortel.)

Kleidakpannen en gevelstenen zijn ook perfect opgewassen tegen onze Belgische weersomstandigheden. In tegenstelling tot andere materialen voor de buitenafwerking van dak en muren zijn ze bestand tegen vervuiling, schimmelvorming, vochtschade, roestende elementen en andere funeste fenomenen.

Keramische binnenmuurstenen

Deze stenen zorgen voor een gelijkmatig binnenklimaat dankzij hun thermische inertie. Dat wil zeggen hun vermogen om warmte te bufferen en geleidelijk weer af te staan. Die eigenschap voorkomt een te snelle opwarming of afkoeling. De afwerking met een pleisterlaag aan de binnenzijde van de binnenmuurstenen garandeert dan weer de luchtdichtheid van de wand.

Tijdens een verbouwing zijn de werkomstandigheden niet altijd ideaal. Kleine, lichte en gemakkelijk op maat te brengen bouwmaterialen genieten daarom de voorkeur. Een keramische binnenmuursteen bijvoorbeeld.

Keramische bouwmaterialen: kwaliteit primeert

Kleidakpannen, binnenmuurstenen en gevelstenen zijn brandveilig, stabiel en bestand tegen vorst. Ze behouden zelfs na ettelijke jaren al hun kwaliteiten. Meer zelfs, ze krijgen geleidelijk een patina en zodoende ook meer authenticiteit en een warme uitstraling.

Keramische bouwmaterialen zijn tot slot duurzame producten. Ze worden vervaardigd op een ecologisch verantwoorde manier en met natuurlijke grondstoffen (bij voorkeur) in eigen land. Ook het transport vindt plaats op een milieuvriendelijke manier en ze zijn gemakkelijk recycleerbaar. Duurzaam, dat betekent ook een lange levensduur: minstens 150 jaar. Het onderhoud blijft tot een minimum beperkt bij keramische bouwmaterialen dankzij hun uitstekende kwaliteiten.

Als vakman of bouwheer profiteert u van de unieke knowhow, ervaring en dienstverlening van een betrouwbare fabrikant. Uw garantie?

  • Alle vereiste laboratoriumtesten en certificaten.
  • Materialen bekijken en vergelijken op onze website
  • Verschillende showrooms

Terug naar boven

Doelstelling 2: Een energiezuinige woning

Een verbouwing is het uitgelezen moment om uw woning energiezuiniger te maken. Handig, zeker met de stijgende energieprijzen. Energiezuinige investeringen leveren een fikse besparing op en betalen zichzelf snel terug. En u draagt bij tot de bescherming van onze planeet.

Wat wilt u bereiken?

Energiezuinig verbouwen betekent in de eerste plaats isoleren. Hoe ver u daarin gaat, bepaalt u zelf. Alleen uw dak isoleren? Of ook uw beglazing vervangen? Muren en vloeren aanpakken? En voor welke isolatiewaarden kiest u eigenlijk?

De EPB-eisen voor renovaties werden sinds 2015 grondig herzien. Ze zijn afhankelijk van de uitgevoerde renovatie. Vervangt u alle technische installaties en isoleert u meer dan 75% van uw buitenmuren, ramen, dak en vloer? (Opgelet, enkel vloeren boven buitenomgeving, niet boven volle grond of kelders.) Dan spreken we van een ingrijpende renovatie. In dat geval geldt een maximum E-peil van 90 na de renovatie.

>> Lees alles over de EPB-eisen in Vlaanderen
>> Lees alles over de EPB-eisen in Wallonië
>> Lees alles over de EPB-eisen in Brussel

Enkele tips:

  • Begin met de grote werken. Isoleer eerst de bouwschil: dak, buitenmuren en mogelijk vloer.
  • Leg de lat hoger en ga voor BENOveren: beter renoveren dan gebruikelijk is. Zo bespaart u elk jaar meer op uw energiefactuur.

Benieuwd naar de potentiële besparing van isolatie?

 
Aard van de woning
Gemiddelde woning in België
Woning met een E-peil 80
Passiefhuis
 

Energieverbruik voor verwarming

Circa 200 kWh per m² per jaar

Circa 100 kWh per m² per jaar

Maximum 15 kWh per m² per jaar (verwarming + koeling)

Ter info: de eenheid kWh (kilowattuur) drukt een hoeveelheid energie uit.
Vertaald naar de traditionele brandstoffen komt 10 kWh afgerond overeen met 1 liter huisbrandolie of 1 kubieke meter aardgas.

Hoe hoog u de lat wil leggen, hangt af van een aantal factoren: uw eigen verwachtingen, de technische en stedenbouwkundige mogelijkheden, het prijskaartje, de financiële ondersteuning door de overheid of distributienetbeheerder, …

>> Welke werken laat u uitvoeren voor een lagere energiefactuur?

Terug naar boven

Stap 2: Organiseer uw verbouwing

1. Leg uw bouwprogramma vast

Bepaal uw renovatieprioriteiten:

  • Wat moet er zeker gebeuren?
  • Wat kunt u uitstellen of eventueel zelfs schrappen?

Hou rekening met mogelijke toekomstplannen. Als u van plan bent over enkele jaren uw woning te verwarmen met een warmtepomp, dan kiest u best ook voor nieuwe radiatoren die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming.

Ga na of uw project haalbaar is. Welke ingrepen zijn vereist om uw eisenprogramma in te vullen? Zijn die ingrepen technisch en financieel mogelijk? Passen ze in de timing? Welke invloed heeft de toepassing van bepaalde technieken of materialen op de constructie? Afhankelijk van de staat van de woning en de geplande ingrepen volstaat een visuele inspectie door een expert. Soms is een grondiger onderzoek aangewezen. Bijvoorbeeld als de stabiliteit van de constructie in het gedrang komt.

Bouwkundige ingrepen hebben soms een weerslag op installatietechnische aspecten. Voorbeeld? Een extra thermische isolatie wordt populairder. Maar hoe beter geïsoleerd, hoe minder warmteverlies. Gevolg? De installateur moet de verwarmingsinstallatie opnieuw berekenen bij vervanging. Bekijk ook de ventilatiemogelijkheden samen met de bouwkundige ingrepen.

Terug naar boven

2. Bepaal uw budget

Natuurlijk bepaalt uw budget voor een groot deel de omvang van uw renovatie. Op langere termijn bespaart u met energiebesparende ingrepen heel wat op de energiefactuur maar op korte termijn vormt het natuurlijk wel een investering.

Gelukkig krijgt u van de overheid en netbeheerder premies en subsidies, vooral voor energiebesparende maatregelen. De Vlaamse renovatiepremie, het verlaagde btw-tarief en korting op de onroerende voorheffing.

Terug naar boven

3. Hebt u een vergunning, architect, veiligheidscoördinator, EPB-verslaggever/adviseur nodig?

Vergunning of meldingsplicht
Het algemene principe luidt dat u voor verbouwingswerkzaamheden een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Maar heel wat werken zijn vrijgesteld van deze verplichting. Soms is wel nog een melding nodig. Gedetailleerde informatie hierover vindt u op de websites van de drie gewesten. Controleer ook altijd of uw gemeente extra specifieke verplichtingen oplegt via een lokale verordening, en of er andere plaatselijke voorschriften gelden (bv. verkavelingsvoorschriften).
 

Architect
Als u een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt, moet u in principe een beroep doen op een architect. Die stelt dan de plannen op, stelt het aanvraagdossier samen, ondertekent de nodige stukken en volgt de uitvoering van de werken op. Ook hier zijn er uitzonderingen voor bepaalde kleine werken. Het gaat dan om werken waarvoor een eenvoudige dossiersamenstelling volstaat.

Voert u werken uit die de stabiliteit, het architectonisch karakter of de vormelijke kwaliteiten van het gebouw wijzigen? Of breidt u het volume uit? Dan hebt u altijd een architect nodig.
 

Meer informatie
Meer informatie over de vergunning en de verplichte tussenkomst van de architect vindt u op:

www.ruimtelijkeordening.be (Vlaanderen)
homegrade.brussels (Brussel)
http://mrw.wallonie.be/dgatlp/dgatlp/default.asp (Wallonië)

Andere verplichtingen

Soms is de tussenkomst van andere bouwpartners verplicht. Als er meer dan eén aannemer werken uitvoert op de bouwplaats moet u een veiligheidscoördinator inschakelen. Als uw verbouwingsproject onder de EPB-regelgeving valt (energieprestatie en binnenklimaat), is de tussenkomst van een EPB-verslaggever/adviseur verplicht. Vraag meer informatie aan uw architect.

Terug naar boven

4. Kies de geschikte bouwpartners

Ook als u niet verplicht bent om een architect in te schakelen, mag u natuurlijk een beroep doen op deze bouwprofessional. Hij maakt een ontwerp op maat, staan u bij in de keuze van materialen en technieken en controleert of de werken correct worden uitgevoerd.

Afhankelijk van uw project kunt u ook andere ontwerpers inschakelen: een interieurarchitect of tuinarchitect bijvoorbeeld.

In bepaalde gevallen schakelt u ook een studiebureau (bv. voor energie) of ingenieur (bv. stabiliteit) in. Uw architect helpt u daarbij.

Een goede uitvoering is cruciaal. De keuze van de aannemer is dan ook belangrijk.

Het grote voordeel van keramische materialen (gevelstenen, binnenmuurstenen, kleidakpannen)? Nagenoeg alle aannemers en dakwerkers zijn ermee vertrouwd.

Terug naar boven

5. Stel een realistische planning op

De planning van de werken stelt u best op in overleg met de architect en/of aannemers. Ga voor een haalbare timing. Plan de werken zo dat ze elkaar probleemloos opvolgen en bepaal de prioriteiten. Muren met vochtproblemen bijvoorbeeld, anders kunt u niet bepleisteren of schilderen. Een energiezuinige verbouwing? Dan geeft u voorrang aan de ingrepen die de grootste energiebesparing opleveren. En natuurlijk bepaalt ook het budget mee de hiërarchie.

Spreidt u de verbouwing over een langere periode? Begin dan met de werkzaamheden die de woonbaarheid het meest hypothekeren. Bijvoorbeeld werken aan het dak of de gevel. Of ingrepen waarbij elementen worden gesloopt en leidingsleuven worden geslepen. Eveneens prioritair: stukadoren of de plaatsing van een nieuwe keuken en badkamer. Minder ingrijpend zijn onder andere buitenschilderwerk, de vervanging van beglazing of de renovatie van afsluitbare ruimtes.

Terug naar boven

Meer renovatietips?

U hebt renovatieplannen maar wenst meer informatie in te winnen? Dan bent u hier op de juiste plaats. In dit dossier behandelen en beantwoorden we prangende vragen over renoveren. Lees er dus alles over.

Bezoek onze showroom

Kijk. Droom. Kies.

Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.

  • Kom langs en laat u inspireren door onze innovatieve oplossingen. Bekijk ze, neem ze vast en ervaar uw toekomstige gevel, dak, bestrating of binnenmuur.
  • Onze showroomadviseurs geven u uitgebreid deskundig advies.
  • Neem uw favoriete stalen mee naar huis.

U kan ons vinden:

Londerzeel 

A12 - Koning Leopoldaan 1
2870 Breendonk

 

Kortrijk 

Kapel ter Bede 88
8500 Kortrijk

 

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.