Formaat bepaalt deels de plaatsingskost van kleiklinkers
De afmetingen van keramische klinkers geven het geheel een specifieke look. Die look kan gaan van de traditionele Hollandse waalformaatjes tot de meer strakke en moderne tegelformaten.
Belangrijk is wel om hierbij rekening te houden met de plaatsingskost. Van kleine klinkers moeten er meer geplaatst worden en dus ook meer aangekocht. Er is een verschil tussen bijvoorbeeld 100 stenen per m² plaatsen en 42 stenen per m².
Ten slotte is er nog de hoogte van kleiklinkers. Hoge klinkers vergen meer klei, dus zijn iets duurder dan de lagere varianten.
De impact van kleuren
Elke soort lokale klei heeft een eigen karakteristieke kleur. Het mengen van die verschillende soorten klei resulteert dan weer in nog andere kleuren. Daarnaast zijn er ook minerale toeslagstoffen die we kunnen toevoegen voor nog meer varianten. Ten slotte zijn er binnen de kleuren nog nuances mogelijk door te spelen met de instellingen van de ovens.
Wat is nu de impact van dit alles op de prijs van uw kleiklinkers? De prijs van keramische klinkers stijgt naarmate er meer verschillende grondstoffen en productieparameters gebruikt worden.
Nabehandeling van keramische klinkers
Intuïtief denkt u misschien dat een extra nabehandeling van kleiklinkers de prijs doet stijgen. Dat is niet altijd het geval. Daarom dat we benadrukken dat het totale prijskaartje belangrijker is dan de kost per kleiklinker.
Neem getrommelde of geschoffelde kleiklinkers als voorbeeld. Deze nabehandeling geeft de klinkers een typisch verouderd uitzicht. Ze zijn vaak iets duurder per stuk, maar komen op het einde van de rit misschien gelijk uit met andere. Doordat de randen niet tegen elkaar komen, is er minder risico op randbreuk. Dat verlaagde risico maakt het plaatsen van de kleiklinkers vlotter en het kost de plaatser dus minder tijd.