Kantoorgebouw met aanzienlijke randvoorwaarden
Kantoorgebouw met aanzienlijke randvoorwaarden
Het bio-ecologische en passieve kantoorgebouw Mundo-a bevindt zich aan de drukke Turnhoutsebaan, op de site vóór EcoHuis Antwerpen. De constructie, meer bepaald de funderingswerken, werd bemoeilijkt door de randvoorwaarden opgelegd door de aanwezigheid van het metronetwerk met nooduitgang ter hoogte van de site. Ook de ontsluiting van het achterliggend EcoHuis en EcoCafé stelde de nodige moeilijkheden.
Links en rechts van het perceel zijn appartementsgebouwen van acht bouwlagen hoog opgetrokken, met een handelsfunctie op het gelijkvloers. Het nieuwe gebouw moest een antwoord geven op de grote wachtgevels van de appartementsgebouwen.
Mundo-a bestaat uit een transparant volume dat op de begane grond staat, een bruggebouw van vier kantoorverdiepingen en een dakverdieping met vergaderzaal, technische ruimte en dakterras.
De verschillende gebouwdelen worden met elkaar verbonden door een vaste, verticale kern. Deze vaste kern maakt alle verdiepingen bereikbaar door een lift en trappenhal.
De gevel werd bekleed met dakpannen. De keuze voor de Koramic Vlaamse Pan 401 werd deels ingegeven door de voorwaarde dat Mundo-a een gezond gebouw moest zijn waarbij bio-ecologische materialen werden gebruikt. De kleipannen, gemaakt van lokale en natuurlijke materialen, beantwoorden hier perfect aan.
Product
De Turnhoutsebaan in Borgerhout is sedert enkele jaren een opvallende eyecatcher rijker waarin de kleur groen de hoofdrol speelt. Mundo-a is een project dat zich onderscheidt van de appartementsgebouwen in de straat, want in dit passief gebouw primeert de bio-ecologische gedachte. Het maatschappelijk bewustzijn van de bouwheer en huurders is doorgetrokken in de architectuur, gerealiseerd door B-architecten, dankzij het gebruik van ecologische materialen. De keuze voor de groene dakpan Koramic Vlaamse Pan 401 sluit niet alleen naadloos aan bij die filosofie, maar bezorgt het pand ook zijn typerende en stijlvolle groene smoel.
Mundo-a is in de eerste plaats een bio-ecologisch kantoorgebouw, en dat is een bewuste keuze van de bouwheer: Ethical Property Europe. Dit is een onderneming die ecologische kantoorgebouwen voor vzw’s en ngo’s beheert. De huurders van deze kantoren zijn steevast organisaties die rond maatschappelijke verbetering werken. Door het delen van gemeenschappelijke ruimtes, materiaal en diensten ontstaat er een werkgemeenschap waar gemakkelijk nieuwe ideeën en inzichten ontstaan.
Het passieve kantoorgebouw bevindt zich aan de drukke Turnhoutsebaan. Op de benedenverdieping bestaat het transparante volume uit een onthaalruimte met vergaderzaal. Daarboven bevinden zich vier verdiepingen met kantoorruimtes, waarvan twee met een ontmoetings-en lunchruimte. De dakverdieping bevat een grote vergaderzaal en een dakterras, dat een wijds uitzicht over de omgeving biedt. Een vaste verticale kern verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar. Deze kern bevat een lift en een trappenhal.
Die visie op het project sluit naadloos aan bij de filosofie die B-architecten uitdraagt. In hun zoektocht naar verrassende ruimtelijke oplossingen dragen de ontwerpers, architecten, stedenbouwkundigen en ingenieur-architecten van B-architecten steeds levenskwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel.
Voor de architecten betekende Mundo-a een interessante, maar ook complexe uitdaging. Stéphanie Collier, projectleider bij B-architecten: “Vooral dan door de combinatie van het ambitieuze programma van eisen, onder meer op vlak van duurzaamheid, en de complexe locatie. We moesten heel wat instanties bij het project betrekken, zoals de Stad Antwerpen – het gebouw is immers gebouwd op een perceel in erfpacht van de Stad –, maar ook De Lijn: Mundo-a ligt immers pal bovenop het ondergrondse premetronetwerk van De Lijn, met nooduitgang ter hoogte van de site. Die situatie zorgde ook voor heel wat uitdagingen op stabiliteitstechnisch vlak, want funderen boven die ondergrondse infrastructuur is niet eenvoudig. Een andere moeilijkheid was dat het achterliggende EcoHuis zichtbaar én bereikbaar moest blijven.”
Het spreekt dan ook voor zich dat de maatschappelijke en sociale waarden van Ethical Property Europe ook in dit nieuwe gebouw vertaald zouden worden. “Het gebruik van ‘gezonde’ materialen primeerde”, verduidelijkt Collier. “Dat betekent: materialen die gezond zijn voor mens en milieu.”
Ook de keuze voor Koramic Vlaamse Pan 401 Groen geglazuurd, de dakpan van Koramic die hier is gebruikt voor de gevelbekleding, is gemaakt uit bio ecologische overwegingen. Deze kleipannen zijn immers gemaakt van lokale en natuurlijke materialen. De opvallende, groene kleur is bewust gekozen door de architecten, zegt Collier: “We wilden in deze drukke, eerder grijze straat, een fris en aantrekkelijk gebouw realiseren. Het programma is bovendien anders dan de aanpalende percelen: dat zijn appartementsgebouwen met handelspanden op de benedenverdieping en woningen erboven. Dat verschil dat mocht ook zichtbaar zijn in de architectuur. De zoektocht naar een bij uitstek bio-ecologisch materiaal in een gepaste, opvallende kleur, bracht ons uiteindelijk bij Koramic Vlaamse Pan 401 Groen, die speciaal ontwikkeld werd voor ons project: een kleipan die perfect paste bij Mundo-a.”
Bovendien zijn de Koramic kleipannen van wienerberger geen onbekende voor Collier en haar team. “We werkten al vaak met Koramic-producten. Het bedrijf heeft een enorm uitgebreid assortiment aan dakpannen, waardoor we altijd onze gading in hun aanbod vinden. Daarbovenop kunnen we op Koramic vertrouwen wat betreft levertermijnen en het aanleveren van de nodige technische informatie.”
Collier kijkt met voldoening naar het eindresultaat. “Dit project is in mijn ogen het resultaat van de goede samenwerking tussen alle partijen. De bouwheer stelde hoge ambities op vlak van duurzaamheid. Ons uniek ontwerp speelde goed in op deze ambitieuze vraag met complexe randvoorwaarden. De aannemer, d’Hulst, stelde zich flexibel op en werkte steeds constructief mee”, aldus de ingenieur-architect. Volgens Collier zou de uitvoering misschien vlotter zijn verlopen indien er in bouwteam was gewerkt. “Zo had men de kennis van alle partijen van bij het begin kunnen samenleggen. Toch onthoud ik van dit project dat het een zeer leerrijk en boeiend proces was, met een constructieve samenwerking tussen alle partijen.”
Artikel uit BBM #94
Laten we samen letterlijk uw dromen tastbaar maken in onze showrooms.