Samenwerking met de gemeente
Reeds vele jaren werkt Wienerberger samen met de gemeente om reeds tijdens de ontginningsfase natuurontwikkeling te stimuleren, en waar mogelijk de site open te stellen voor het publiek. In 2010 legde Wienerberger op die manier reeds een wandelpad aan in de bufferzone rondom de groeve. Samen met de gemeente werd een boomplantactie ondernomen en de gemeente bracht allerlei nestgelegenheden en infoborden aan. Naast een bijenhotel, vinden we er ook een valkenkast en een schuilplaats voor amfibieën en reptielen. De gemeente beheert sindsdien dit stukje natuur en doet er geregeld een soortenmonitoring.
Sinds 2010 waren er meer dan 5.000 observaties, en men vond in de groeve niet minder dan 1.159 verschillende plant- en diersoorten, waaronder 372 verschillende soorten nachtvlinders. Een inventarisatie van de wilde bijen in 2021 door Aculea (werkgroep wilde bijen Natuurpunt) leverde maar liefst 86 verschillende bijensoorten op, waaronder de ernstig bedreigde wilde sachembij, en de regionaal uitgestorven gewaande pluimvoetbij (eerste observatie in België)! De ontginning en het omkaderende beheer leveren dus heel wat kansen aan de natuur om zijn gang te gaan.
Nabestemmingsvisie
Eigen aan een ontginning is het mettertijd opschuiven van het ontginningsfront in de ruimte. Dat creëert een opeenvolging aan ecotopen, gaande van landbouwgebied (voor ontginning), over kale bodem (tijdens ontginning), naar deels heropgevulde waterrijke zones (na ontginning). In samenwerking met de gemeente Moeskroen werd een nabestemmingsvisie opgemaakt, die langzaamaan verder vorm krijgt.
In 2022 nog werd 1,4 ha afgewerkte groeve opgeleverd aan de gemeente, die hier nu verder natuurbeheer zal installeren. Finaal zijn er plannen om gefaseerd delen op te leveren die samen een groot natuur- en landschapspark zullen vormen, toegankelijk voor het publiek. Op die manier krijgt de gemeente Moeskroen er een mooi stukje groen bij.