POMKO vzw
Het Pomologisch Kollektief (POMKO vzw) deelt kennis en plezier met jong en oud door middel van fruitkundig cultuur-historisch onderzoek, inventarisatie en unieke belevingen. Zij borgen oude appel- en perensoorten door het in kaart brengen van oude rassen of door het uitbouwen van collecties met lokale en nationale soorten. Daarnaast beheren, onderhouden, ontwerpen en planten zij waardevolle boomgaarden.
Eikelmuis als doelsoort
Wienerberger wil de biodiversiteit in de regio versterken door het opzetten van een biodiversiteitsplan voor elke site. In Aalbeke is de eikelmuis de doelsoort, maar tal van andere soorten fauna en flora profiteren mee van de aanpassingen. Zo komt er een omgeving met een verscheiden voedselaanbod en schuilplekjes. Hiertoe wordt een extensief maaibeheer toegepast op verschillende delen, waarbij een bloemenrijk grasland, houtkanten, bosschages en bermen worden gerealiseerd. Daarnaast zal er een gevarieerde fruitboomgaard met vroege en late soorten komen, die een bron van voedsel en schuilplaatsen vormt voor de slaapmuizensoort. Dat alles helpt bij het versterken van de biodiversiteit en het creëren van een optimale leefomgeving voor de eikelmuis. Ook werden er, samen met de Eikelmuizenwerkgroep Zuidwest-Vlaanderen en Stadslandschap Leie en Schelde (Provincie West-Vlaanderen), nestkasten gehangen op de site (foto), waarmee de aanwezigheid van de eikelmuis kan worden opgevolgd.
Boomgaard met ‘oude krakers’
In totaal werd in het biodiversiteitsactieplan van de site zo’n 4000 m² aangeduid als boomgaard. De aanplant wordt in verschillende fasen uitgevoerd. In de eerste fase werden halfstamfruitbomen geplant. Deze bevatten ‘oude krakers’ uit de buurt. Oude krakers zijn bomen die al langer dan 80 jaar in de omgeving voorkomen. Door die bomen toe te voegen aan de boomgaard, bewaart POMKO samen met Wienerberger het genetische DNA van de regio. Eén zo’n oude kraker is de Mahieupeer, die eerder met uitsterven was bedreigd. De Mahieupeer wordt verondersteld afkomstig te zijn uit de regio van Aalbeke, en werd al langer gebruikt voor het bakken van perentaarten. Momenteel loopt een cultuurhistorisch onderzoek om meer streekgebonden fruitbomen te identificeren die kunnen deel uitmaken van toekomstige aanplantingen.
Oude fruitboomrassen
Het planten van die fruitboomgaard benadrukt het belang van biodiversiteit en de rol die het behoud van oude fruitboomrassen daarin speelt. Oude fruitboomrassen, zoals de Mahieupeer, kunnen unieke eigenschappen hebben die ze goed geschikt maken voor de omgeving en die gunstig zijn voor de lokale fauna.
Door die bomen te planten, draagt Wienerberger bij aan het behoud van de rassen en ook aan de algemene gezondheid en vitaliteit van het lokale ecosysteem.