Bij het schilderen zijn er enkele aandachtspunten waarmee men rekening moet houden: bestaat de ondergrond uit gewone baksteen, geglazuurde baksteen, is de baksteen poreus ... ?
Bij het schilderen zijn er enkele aandachtspunten waarmee men rekening moet houden: bestaat de ondergrond uit gewone baksteen, geglazuurde baksteen, is de baksteen poreus ... ?
Een goede grondlaag is de helft van het werk. Voor de voorbereiding van de gevel moet de ondergrond sowieso draagvast en vrij van vuil zijn. Vervang losse of verpoederde voegen, verwijder groenaanslag, e.a. Plaats daarna een geschikte grond/primerlaag. Die biedt heel wat voordelen zoals een betere hechting op de ondergrond en een verhoogde vochtbestendigheid van het verfsysteem.
Klassieke gevelverf is doorgaans op acrylaatbasis. Er zijn nog tal van andere verftypes, afhankelijk van de ondergrond en situatie. Zo zijn er mineraalverven, siloxaanverven, fysisch drogende verven … Elk verftype heeft verschillende kwaliteiten en dus is het juiste advies nodig om de gestelde verwachtingen in te lossen. Niet elk verftype is echter zomaar geschikt om gevelstenen te schilderen.
Vaak wordt gedacht dat voor een gevel die geverfd zal worden, een goedkopere baksteen volstaat. Men gaat er namelijk van uit dat de verf een beschermende laag legt. Dit is geen correct uitgangspunt omdat de meeste verfsoorten waterdicht en zelfs soms dampdicht zijn.
Dampdicht betekent dat vocht in de stenen niet meer weg kan. Het vocht kan dan eventueel nog weg aan de andere, niet geschilderde kant van de steen. Bij een spouwmuur is dit dus geen zo’n groot probleem, maar wanneer er echter geen luchtlaag is aan de andere kant of de spouw volledig gevuld is, bestaat er een verhoogd risico op vochtplekken in de woning.
Ook is het zo dat bij het gebruik van een dampdichte verf er condensatievocht in de stenen kan optreden. Opgesloten vocht en condensatievocht doen de kans op vorstschade (“afspringen” van de verf, onthechting … ) gevoelig stijgen.
Als u voor een geverfde gevel kiest, moet u daar dus al van bij het ontwerp rekening mee houden. Kies voor een zo damp-open mogelijke verf en voor een gevelsteen met een zeer laag gehalte aan oplosbare zouten. Bij renovatie vergt een muur met een na-geïsoleerde spouw altijd een dampdoorlatende of watervaste verf.
wienerberger adviseert om de stenen Colorline Kempisch Rood Glad, Colorline Kempisch Rood Bezand of Recup Rodelandse Rijnvorm te gebruiken als schildersteen. Dit zijn steeds stenen van het strengperstype. Deze stenen lenen zich het beste tot schilderen door hun eigenschappen die voortkomen uit het strengpersproductiesysteem. Bij voorkeur wordt evenwel een bezand oppervlak gebruikt omdat dit de hechting tussen de verf en het baksteenoppervlak bevordert.
wienerberger beveelt volgende voorzorgen en adviezen aan voor een goede uitvoering en optimaal resultaat:
Wij adviseren steeds om contact te nemen met de producent van de verf om de juiste keuze in kader van de gekozen gevelsteen te kunnen maken.