Duurzame constructies en hergebruik van materialen.
Duurzame constructies en hergebruik van materialen.
Duurzaam, circulair ontwerpen en bouwen betekent vooraf goed nadenken over het (toekomstige) gebruik.
Alles begint dus bij een flexibel circulair ontwerp. Architecten zorgen ervoor dat gebouwen aanpasbaar worden ontworpen, en dat kamers aanpasbaar en polyvalent worden ingedeeld. Ook gelaagdheid van gebouwen is een belangrijke factor in een flexibel circulair ontwerp. Door middel van gelaagdheid kan elke laag namelijk afzonderlijk aangepast of vernieuwd worden, naar levensduur of behoefte, en lijden de andere lagen hier niet onder. Behoud en hergebruik van materialen wordt op deze manier in de hand gewerkt.
Ook hanteerbaarheid en compatibiliteit van de materialen is een belangrijke factor. Hoe meer producten in verschillende situaties inzetbaar zijn en hoe eenvoudiger ze te hanteren zijn, hoe groter de kans dat ze kunnen dienen als hergebruikproduct.
De ladder van Lansink is de basis van circulair bouwen. Deze principes proberen we zoveel mogelijk mee te nemen in ons beleid. Eerst en vooral focussen we dus op een duurzaam product met een lange levensduur, en het kunnen behouden van deze producten in gebouwen. Daarna denken we aan hergebruik en aan recyclage.
- Pannen als gevelbekleding: pannen kunnen, naast op het dak, ook als gevelbekleding worden gebruikt. Dan worden ze met schroeven en panhaken bevestigd op een houtstructuur. Op die manier zijn de pannen remontabel en dus herbruikbaar.
- Gevelstenen metsen met kalkmortels: kalk- en bastaardmortels zorgen voor een makkelijkere demontage van de stenen dan cementmortels. In een begeleidingscentrum voor personen met een sensoriële beperking in Oostkamp bijvoorbeeld, koos architect Gino Debruyne voor een bastaardmortel (kalkmortel) om het gebouw aanpasbaar te maken aan een mogelijke toekomstige functiewijziging.
- Kleiklinkers in een zandbed: wanneer kleiklinkers in een zandbed in plaats van in stabilisé worden gelegd, dan kunnen ze makkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden.
Op 22 februari 2019 lanceerde de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw op initiatief van Vlaanderen Circulair, de OVAM en de Vlaamse Confederatie Bouw de 'Green Deal Circulair Bouwen'. Via dit gezamenlijk engagement werken onder andere bouwmateriaalproducenten, bouwbedrijven en overheden samen om circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken. Ook wienerberger werkt hier graag aan mee.
Bij het project in Kortrijk van MAKER / TETRA architecten bijvoorbeeld, worden 100 jaar oude dakpannen en gevelstenen hergebruikt, in combinatie met ook nieuwe gevelstenen, en het gebruik van bastaardmortel als metseltechniek.
Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.