Het bouwproject van Wonen Regio Kortrijk – Lieven Degroote van Tetra en MAKER architecten
© Wonen Regio Kortrijk

Kortrijkse voorbeeldwerf illustreert circulaire toepassingen van Wienerberger

Om het grondstoffenverbruik te beperken, de CO2-uitstoot te reduceren en de milieu-impact en afvalberg te verminderen, zet de bouwsector steeds meer in op circulair bouwen. Zo wil de sector een gesloten kringloop creëren waarin materialen voortdurend kunnen worden hergebruikt of gerecycleerd. Op een werf van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk, waarvan de werken in 2020 opgestart werden, wordt dat mooi geïllustreerd.

Het project

Op een werf van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk toont Wienerberger enkele circulaire toepassingen. Op de site Tuighuisstraat worden 18 bestaande woningen selectief gesloopt en vervangen door 31 nieuwe units die zijn toegesneden op diverse vormen van wonen en werken, goed voor een totale bebouwing van 3.685 m². “Voor alle ingrepen staat het concept circulariteit centraal”, aldus ingenieur-architect Lieven De Groote, vennoot van MAKER en van TETRA architecten. “Bovendien is het project op verschillende schalen circulair.”

Op schaal van de buurt versterken de architecten via een participatief traject de bestaande sociale structuren en vergemakkelijken zij zo de sociale integratie, ook als de wijk in de toekomst verder evolueert. Op schaal van het perceel herstellen de architecten de relatie met de groene omgeving van 3.100 m² en introduceren zij een mix aan woonvormen die tegemoet komen aan een brede waaier van gebruikersnoden en -profielen. Op schaal van de gebouwen staan de aanpasbaarheid aan andere gebruikers en nieuwe manieren van gebruik voorop.

Op schaal van de bouwcomponenten en constructieve details tot slot worden tijdens de sloop 100 jaar oude gevelstenen en kleipannen maximaal gerecupereerd en mee ingezet als materiaal voor de nieuwe woonunits.

Circulaire toepassingen

Kleipannen lenen zich perfect voor hergebruik. Ze gaan heel lang mee en behouden al die tijd hun functionele en esthetische kwaliteiten. Omdat ze demontabel worden geplaatst, kunnen ze vlot weer worden weggenomen en een evenwaardige nieuwe bestemming krijgen. Modulaire afmetingen zorgen ervoor dat oude en nieuwe keramische materialen gemakkelijk kunnen worden gecombineerd.

Ook bakstenen hebben een robuust karakter en een lange levensduur. De aannemer zal de gerecupereerde bakstenen bij het gebruik ervan bij de nieuwe woonunits met een kalkmortel toepassen waarmee de gevelstenen achteraf perfect recupereerbaar blijven. Deze kalkmortel is immers achteraf gemakkelijk te scheiden van de stenen. Zo kunnen de keramische stenen zonder verlies worden gerecupereerd in nieuw metselwerk.

De voordelen spreken voor zich. Aannemers kunnen de vertrouwde keramische producten op de gekende manier blijven verwerkenBouwheren en ontwerpers behouden hun keuzevrijheid. Kortom, de voorbeeldwerf in Kortrijk toont dat circulair bouwen geen impact heeft op de kostprijs, de kwaliteit of de esthetische mogelijkheden.

Ontdek onze andere duurzame realisaties van 2020

Alle realisaties

Altijd op de hoogte

Registreer en we houden u op de hoogte van de laatste nieuwtjes en bijkomend advies.

Producten

Ons uitgebreide gamma aan bouwmaterialen en -oplossingen bevat ongetwijfeld het juiste product voor uw realisatie. Duik in één van onderstaande productzoekers om uw gewenste bouwmateriaal te vinden.

Downloads

Op zoek naar een bepaalde brochure, technische fiche of advies over onze producten?

Documentatiecenter

Showrooms

Kom langs in een van onze showrooms, ontdek er onze producten en neem een gratis staal mee naar huis van uw favoriete product. Neem daarnaast ook deel aan onze tombola en maak kans op een cashback van 600€.

Jobs / vacatures

Wil je graag deel uitmaken van onze WAW familie? Bekijk hieronder onze openstaande vacatures.